ESC gav storvinst till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tjänade över en miljard på ESC-festivalen – och mest tjänade Skåne och Malmö. Det påstår regionen och kommunen i en rapport som presenteras i Almedalen i dag.

Lika sura som man blev i Stockholms stad, lika nöjda blev man i Malmö när det stod klart vem som skulle stå som värd för Eurovision Song Contest. Det handlade inte bara om prestige utan också om ren, krass ekonomi.

Och i dag presenteras facit, åtminstone enligt värdarna själva, som beställt undersökningen. Investeringen betalade sig mångdubbelt tillbaka. Först och främst i form av ett förbättrat varumärke.

– Vi fick ett väldigt positivt genomslag i media för Malmö som evenemangsstad, hävdar vikarierande regiondirektören Ingrid Bengtsson Rijavec.

Eftermälet har varit blandat. Bland annat har köpmännen i Malmö och hotellnäringen låtit förstå att trycket under Eurovisionveckorna inte levde upp till förväntningarna. Men rapporten talar ett annat språk. Enligt dagens rapport ökade turistomsättningen i Malmö med 185 miljoner kronor. Och för Sverige som helhet beräknas ESC ha varit värt en miljard.

– Vi är ganska säkra på att det rör sig om långsiktiga effekter, säger turistdirektören Johan Hermansson. Vi har redan sett att efterfrågan har ökat när det gäller att förlägga möten till regionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.