Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

EU satsar 70 miljoner på barnlöshet

Publicerad

Själland och Skåne blir europeiskt centrum för reproduktion. Patienter i Sverige och Danmark får full tillgång till behandlingar som finns på andra sidan sundet.

Antalet nyfödda minskar i EU:s medlemsländer och ligger under det antal som behövs för att hålla befolkningsmängden på nuvarande nivå. Nu samlar Region Skåne, Region Hovedstaden (Köpenhamn), Region Sjælland, Lunds universitet, Köpenhamns universitet samt läkemedelsbolaget Ferring sina krafter i det dansk-svenska hälsoprojektet ReproUnion.

Målet är att med hjälp av forskning och sjukvård i världsklass förebygga och behandla barnlöshet i hela EU och sätta Öresundsregionen på kartan globalt inom området barnlöshet och reproduktion.

Många sjukhus samarbetar

Skånes universitetssjukhus och de danska sjukhusen Rigshospitalet, Herlev, Hvidovre, Bispebjerg og Holbæk kommer att ingå i ReproUnion med målet att alla sjukhus inte ska kunna samma sak, utan tillsammans erbjuda den allra bästa vården inom reproduktion.

– Vår ambition är att locka de bästa och mest ambitiösa forskarna inom området till vår region, säger Aleksander Giwercman, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet.

Projektet startar i höst

Barnlöshet är, enligt världshälsoorganisationen WHO, en sjukdom och antalet kvinnor och män som måste få hjälp för att få barn är nu i nivå med de som drabbas av diabetes. Inom ReproUnion kommer forskarna utveckla nya behandlingsmetoder men även studera vad som orsakar barnlöshet, till exempel miljöfaktorer på arbetsplatser som påverkar mäns spermakvalitet och kvinnors äggstockar negativt. I planerna ingår bland annat 25 nya doktorandanställningar.

Projektet startar den 1 september 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.