Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Nilsson från Malmö stad berätta om städning och renhållning i samband med Eurovision Song Contest. Foto: Firas Razak/SVT

Eurovisionfesten kan kosta flera miljoner att städa upp

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 100 000 besökare förväntas komma till Eurovisionfesten i Malmö i början av maj. Bara städning och renhållning efter besökarna kan komma att kosta flera miljoner, enligt gatukontoret.

Malmö stad räknar med att städning och renhållning i samband med Eurovision Song Contest kan komma att kosta staden 4,6 miljoner kronor. En kostnad som ska rymmas inom förvaltningens befintliga budget.

– Eurovision är ett enormt projekt och det kan komma att kosta lite extra att hålla rent och fint. Men det kan det även göra en vanlig vecka om det till exempel blir fint väder eller om Djurgården kommer hit, säger Tobias Nilsson, fastighets- och gatudirektör i Malmö stad, till SVT Nyheter Skåne.

Eurovision song contest 2024

Eurovisionfesten kan exempelvis komma att innebära extra städning i staden, renhållning av toaletter, klottersanering och återställning av gräsmattor.

Ryms inom nuvarande budget

Enligt gatukontorets ”värsta-scenario” uppskattas kostnaderna uppgå till 4,6 miljoner kronor. Det finns ingen extra budget för evenemanget utan pengarna ska tas från omprioriteringar inom den befintliga budgeten.

Trots befarat merarbete för stadens städare och renhållningsarbetare, ser gatudirektören fram emot arrangemanget.

– Tänk vilken fantastisk möjlighet vi nu har fått att få visa upp Malmö för alla Malmöbor och tillresta, hela Sverige och Europa, säger Tobias Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet