Facket anmäler flera hotell till Datainspektionen Foto: TT/Arkivbild

Facket: Företag samlade in uppgifter om fackmedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Företag ska ha samlat in uppgifter om anställdas medlemskap i facket. Det anser Hotell- och restaurangfacket som anmäler bland annat ett hotell i Malmö till Datainspektionen. Men arbetsgivarorganisationen menar att något fel inte har begåtts.

Facket uppger att man fått reda på att företag har samlat in uppgifter om de anställdas eventuella fackliga medlemskap, på uppmaning av arbetsgivarorganisationen Visita.

Enligt Hotell- och restaurangfacket ska Visita dessutom ha skickat ut färdiga blanketter för ändamålet och uppmanat arbetsgivarna att dela ut dem till de anställda. Nu anmäler HRF hanteringen till Datainspektionen.

”Väldigt märkligt”

− Det skulle vara väldigt märkligt om det är lagligt att systematiskt dokumentera om anställda är med i facket eller inte, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket, i ett pressmeddelande.

Facket uppger att man har kännedom om sex företag som delat ut blanketter där anställda uppmanas att kryssa i om de är fackmedlemmar eller inte.

”Mycket allvarligt”

– Arbetsgivare kan inte ha någon rätt att samla in uppgifter om vem som är medlem i en demokratisk förening. Vi ser mycket allvarligt på den här registreringen, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket.

De anmälda företagen har enligt facket samtliga ett strejkvarsel hängande över sig. Strejken bryter ut den 19 april om inte HRF och Visita är överens om ett nytt avtal före dess.

I Stockholm är det Berns AB, Clarion Hotel Amaranten, Hotel C och Grand Hotel. I Göteborg är har Hotel Gothia Towers samlat in uppgifter och det har också skett på Hotel Quality View i Malmö.

”Korrekt förfarande”

Men enligt arbetsgivarorganisationen Visita har det hela gått rätt till.

”Vår uppfattning är att det här är ett korrekt förfarande, som handlar om att ta reda på omfattningen av en eventuell strejk, för att företagen ska kunna fullgöra sina skyldigheter som arbetsgivare även under en konflikt”, skriver organisationens pressekreterare Stina Bengtsson i ett mejl till SVT Nyheter.

Hon skriver vidare att Visita nu inväntar Datainspektionens utredning och att man inte har några ytterligare kommentarer före dess.

Anmälan till Datainspektionen

Hotell- och restaurangfacket har lämnat in en begäran till Datainspektionen om tillsyn om registrering av fackföreningstillhörighet. Anmälan till Datainspektionen omfattar sex företag:

Stockholm

  • Berns Group AB
  • Clarion Hotel Amaranten
  • Grand Hotel Stockholm
  • Hotel C Stockholm

Göteborg

  • Gothia Towers Hotel

Malmö

  • Hotel Quality View

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.