Foto: Bernard Mikulic

Fågelinfluensa i Malmös parker

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensan har konstaterats bland fåglar i Malmös parker. Gatukontoret uppmanar allmänheten att inte mata fåglar i parkerna.

Det är två skrattmåsar och en kråka som har konstaterats smittade med fågelinfluensaviruset.

– Vi skickade dem för analys förra måndagen och fick provsvaren i dag, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret i Malmö.

Foto: Bernard Mikulic

Gatukontorets uppmanar nu till försiktighet. Först och främst gäller det att hålla tama fåglar inomhus, även duvor som hålls i hägn.

– Rör inte vid döda fåglar, säger Ola Enqvist. Utan ring gatukontoret och rapportera fyndet.

Från kommunens sida har man också ställt in matningen i Malmös parker. Och man uppmanar allmänheten från att också avstå.

– Vi vill undvika ansamlingar som kan sprida smittan.

Däremot vill man inte avråda från att mata småfåglar på egna fågelbord.

Foto: Bernard Mikulic

Gatukontoret har under en lång tid noterat fågeldöd i parkerna, mestadels änder. Men misstankarna om att det kunde röra sig om fågelinfluensa väcktes när även skrattmåsar drabbades.

–Egentligen kom det inte som någon överraskning. Vi har ju sedan en tid höjd skyddsnivå och det var förväntat att Malmös fåglar också skulle drabbas förr eller senare.

Under tisdagen bekräftade också Statens Veterinärmedicinska anstalt att en havsörn som har hittats död på Gotland var smittad av fågelinfluensa.

Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.