Sylve Södergård, Bo Jinå och Staffan Lidbeck, förbundskaptener inom svensk ridsport. Foto: Gunilla Fritze

Falsterbo blir genrep inför OS för svenska ryttare

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en månad reser OS-ryttarna till Rio i Brasilen. Vilka det blir som får representera Sverige avgörs efter Falsterbo Horseshow som börjar på lördag.

– Det har aldrig varit så svårt som i år att ta ut ett lag. Det finns många duktiga ryttare att välja bland, säger Bo Jenå, förbundskapten för dressyrlandslandslaget.

– Tävlingarna i Falsterbo är viktig träning för våra tävlande. Publiken lyfter ryttarna, säger Sylve Söderstrand, förbundskapten för hopplandslaget.

– Vårt mål är att ta medalj på OS och efter Falsterbo tar jag ut laget, säger Staffan Lidbeck, förbundskapten för landslaget i fälttävlan.

Trion av förbundskaptener var på plats i Falsterbo på måndagen för att prata om vilka ryttare och hästar som kommer att tävla under Falsterbo horseshow i år samt deras chanser att komma med i den svenska OS-truppen. För flera av ryttarna blir Falsterbotävlingar genrep inför Rio.

Bästa ryttarna på plats

– Det kommer att bli en ordentlig test för ryttarna att rida här så tätt inpå OS. Många länder skickar hit sina bästa ekipage, säger Jana Wannius, president för Falsterbo Horseshow.

Brasilien, värdland för OS, har bett om att få komma till Falsterbo.

– De skickar hit sitt tilltänkta OS-lag i hoppning, säger Jana Wannius.

Han tillägger att flera länder kommer att ställa upp med välmeriterade lag i nationshoppningen i Falsterbo.

Medaljhopp i Rio

Det svenska OS-landslaget i hoppning kommer att presenteras av förbundskapten Sylve Söderstrand den 9 juli under Falsterbo Horseshow. Några namn som nämns är Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Bland dressyrryttarna som kan se fram emot en resa till Brasilien nämns Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel, som var med när det svenska dressyrlaget vann brons i Nations Cup Dressage i Rotterdam nyligen.

För ryttare som inte känner att de ”sitter säkert i sadeln” men vill följa med till Rio i augusti är Falsterbo sista chans att visa vad de kan innan förbundskapterna i dressyr, hoppning och fälttävlan tar ut sina lag.

Dressyren får mer utrymme

I år satsar Falsterbo horseshow extra på dressyren. Fyra miljoner har investerats i förbättringar av läktare och nytt underlag på dressyrbanan.

– Intresset för dressyr växer hela tiden och vi vill satsa på att höja kvalitéten så vi får hit de bästa, säger Jana Wannius.

Förbundskapten Bo Jinå är förhoppningsfull inför OS. Han tycker att det finns många duktiga svenska ekipage som kan konkurrera med ryttare från de stora nationerna inom dressyr, som Tyskland, USA, Holland, och England.

Veteran på dressyrbanan

Ett bonusdragplåster för arrangörerna i Falsterbo är att välmeriterade dressyrryttaren Ulla Håkansson, som fyller 79 år till hösten, kommer att tävla framför läktaren som bär hennes namn.

– Ulla är fantastisk och en förebild som visar att man kan träna och tävla inom ridsport högt upp i åldrarna, säger Bo Jinå.

Falsterbo horseshow är Sveriges största arrangemang inom ridsporten i Sverige.

Jana Wannius hoppas på samma besökssiffror som de senaste åren, runt 60 000 – 70 000 personer.

– Målet är inte att vi ska ha en pulbliksiffra på 100 000. Det viktigaste är att vi kan erbjuda bra kvalitét här i Falsterbo, säger Jana Wannius.

Prissumman i år 8,5 miljoner kronor. Tävlingarna börjar 2 juli och pågår i drygt en vecka, till söndag 10 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.