Foto: Richard Lööf

Färjetrafiken från Polen slår alla rekord

Uppdaterad
Publicerad

Gods- och biltrafiken via de sydsvenska hamnarna har ökat rekordartat de senaste året. Och det handlar huvudsakligen om färjorna från Polen.

Det är en glad ekonomichef Peter Carlsson som möter oss vid Trelleborgs Hamn. Och anledningen är inte bara det fina vädret.

Den kommunägda hamnen har gyllene dagar när trafiken av last- och personbilar ökar kraftigt, speciellt från de polska hamnarna.

Vad den ökande godstrafiken beror på vet man inte i hamnledningen och man har begränsad kunskap om vad lastbilar och trailers egentligen innehåller.

– Vi tror att det handlar om tillväxt huvudsakligen i östländerna. Bilarna kommer därifrån liksom chaufförerna, säger Peter Carlsson.

Polska Unity Line har verkat i hamnen sedan 2006 och på deras tre fartyg har beläggningen ökat mer än tio procent varje år sedan dess men nu har ökningen accelererat.

Ökade 50 procent

Förra året ökade personbilarna med 58 procent och lastbilar och trailers med 24 procent.

Ystads Hamn har haft samma explosiva utveckling. Under de fyra första månaderna i år ökade personbilarna med 7 procent och lastbilar och trailers 21 jämfört med samma period förra året.

Den stora ökningen i Trelleborg kan också förklaras med att TT-line för två år sedan startade en linje till Swinoujscie i samband med att hamnen byggdes ut.

– Vi får in lite extra pengar när volymerna ökar och de används till våra nya färjelägen, vågbrytare och kombiterminaler. Så vi har hål att stoppa dessa pengar i, säger Peter Carlsson och skrattar.

I Karlskrona har man satt in fler turer mellan Karlskrona och Gdynia och mellan januari och maj i år har trafiken ökat med tio procent om man jämför med samma period förra året. Det gäller både gods- och biltrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.