Färre söker vård för våld i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som söker sjukhusvård efter att ha utsatts för våld minskar. Minskningen är stor även i den mest våldsutsatta gruppen, unga män.

Region Skånes skadestatistik visar att våldsskadorna har minskat de senaste tio åren, även i den värst drabbade gruppen unga män 15-24 år.

2006 sökte 11,8 män per tusen invånare, i åldrarna 15-24 år, vård på något av Skånes åtta akutsjukhus efter att ha utsatts för våld.

Det senast tillgängliga året i statistiken, 2015, är siffran nere på 6,2 unga män per tusen invånare som utsatts för våld och behövt söka akutsjukvård.

Birgit Modén, folkhälsoanalytiker Foto: Privat

– Det borde spegla utvecklingen för det grövre våldet: Patienter med de allvarligaste skadorna söker sig inte till vårdcentralerna, säger Birgit Modén, folkhälsoanalytiker på enheten för samhällsanalys vid region Skåne.

Statistiken över våldsskador ger ingen bild av dödskjutningar, eftersom bara levande patienter kommer till akutmottagningarna.

– De som dör på plats kommer direkt till patologen och inte till akuten, säger Birgit Modén.

Även i Malmö tycks våldet ha minskat, åtminstone söker färre våldsskadade akutsjukvård. 2006 sökte 14,4 unga män per tusen invånare akutvård för våldskador. 2015 var siffran 9,6 per tusen invånare.

– Det är mycket möjligt att samhället i stort har blivit mindre våldsamt. Men det som syns medialt är det grövre våldet som exempelvis dödsskjutningar, säger Birgit Modén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.