Foto: SVT arkiv

Fel pojke låstes in efter våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En pojke som hade samma namn som en annan, våldtäktsmisstänkt pojke låstes av misstag in i två timmar av polis, utan att få veta vad misstanken gällde.

Två pojkar med samma namn på samma skola ledde till att en oskyldig 17-åring hämtades i skolan av polisen. Han låstes sedan in i arresten på polishuset i Helsingborg under två timmar utan att få veta vad han var misstänkt för, skriver Helsingborgs Dagblad. JO har inlett en utredning kring händelsen.

Mamman blev uppringd

Felet upptäcktes när pojkens mamma blev uppringd och informerad om att sonen var misstänkt för våldtäkt. Hon lyckades till slut få en polis att kontrollera sonens personnummer med hjälp av hans id-handling.

– Jag sade till polisen att nu skriver du upp den misstänktes personnummer på en lapp och så kollar du om det är samma siffror som på min sons id-kort, säger kvinnan till tidningen.

JO utreder

Polisen märkte sitt misstag och 17-åringen släpptes. Han har fått 1.000 kronor i skadestånd, men justitieombudsmannen har inlett en utredning och vill bland annat få reda på hur det gick till när poliserna kontrollerade 17-åringens identitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.