För yrkesfisket sänks torskkvoterna med 56 procent i västra Östersjön och 25 procent i östra delarna. Foto: Havs- och vattenmyndigheten

Fiskare kritiska mot begränsat torskfiske

Uppdaterad
Publicerad

EU begränsar nu kraftigt torskfisket i Öresund. De nya reglerna gäller även för fritidsfiskare.  Högst fem torskar per dygn blir tillåtet.

– Mycket olyckligt, Öresund borde vara ett eget område,  säger Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna.

Trålfiske förbjöds redan 1932 i Öresund av hänsyn till all yrkestrafik.  Det finns nu, enligt forskare, gott om torsk i Öresund. Därför borde de nya reglerna inte gälla Öresund utan bara övriga delar av västra Östersjön, anser Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna.

– Vi vill att man ska förvalta Öresund som ett separat havsområde med de unika förutsättningar som trålförbundet har medfört. Utbytet med det västra torskbeståndet är också begränsat.

Max fem fiskar per dygn för sportfiskare

Torsken håller sig med andra ord i Öresund där yrkesfiske enbart bedrivs med nät. Och så finns ett 40-tal båtar som året runt erbjuder turer för fritidsfiskare. Ulf Gerdman är skeppare på Amigo som är förtöjd vid kajen i Limhamn. Under däck ligger rader av metspön som har använts av fritidsfiskare från hela norra Europa. Nu måste han snart berätta för passagerna  hur många torskar som får dras upp. För fritidsfisket sattes ett tak med fem torskar per dygn och person. I februari och mars, under lekperioden, sänks gränsen ytterligare till tre fiskar per dygn och person.

– Men jag är ingen polis. Säg att jag går ut med 30 personer och en får tio torskar och en får noll. Ska vi dela dom då?  Jag tycker det är befängt.

Oro för färre turister

Även han anser att Öresund borde undantas från reglerna. ”Nu dras vi alla över samma kam”. Han är också oroad över att färre turister kommer att  fiska i Öresund.

–Om de får en gräns på fem torskar så backar nog många, tror han.

Landsbygdminister Sven-Erik Bucht (S) påpekar att det finns länder som helt ville förbjuda fritidsfiske.

– Men på det här sättet, med en gräns på fem fiskar per person,  finns ändå möjligheter att fortsätta med fritidsfisket i Öresund

Att undanta Öresund från reglerna är heller inte aktuellt, enligt Sven-Erik Bucht (S).

– Reglerna gäller hela västra Östersjön. Det var nödvändigt att begränsa torskfisket för att skydda beståndet. Det är illa ute.

Markus Lundgren påpekar att fritidsfisket är vida mer lönsamt än yrkesfisket – sett till hur mycket pengar varje uppfiskad torsk inbringar.

– Inkomsterna per kilo torsk är skyhöga jämfört med yrkesfisket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.