Ayoub Chibli får bland annat frågor om IS och Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Fler fängelseimamer kan förebygga radikalisering

Uppdaterad
Publicerad

Ayoub Chibli har arbetat som imam inom kriminalvården i Skåne i 26 år. Han har aldrig träffat någon som är på väg att bli radikal men risken finns, säger han.

– Intresset för religion är jättestort bland muslimer i fängelse och på häkten. Varje vecka delar jag ut minst 5-6 koraner, säger Ayoub Chibli.

Han är sunnimuslim och tillhör församlingen Sveriges muslimska råd som också förordar kriminalvården imamer. Men för Ayoub Chiblis del spelar det ingen roll om de intagna är shia, sunni eller kristna. Många har aldrig reflekterat över religionen innan de kommer hit, säger han.

– En stor del av de som hamnar här har aldrig varit i moskén, så de hittar tröst i religionen och vill lära sig att be.

Finns en risk med sårbara intagna

Ayoub Chibli får frågor om bland annat IS och Sverigedemokraterna. Han försöker svara ansvarsfullt på frågorna, säger han.

– Jag har aldrig träffat någon som är på väg att bli radikal, men möjligheterna finns. Jag kan inte säga att det aldrig kommer att hända.

Han säger att det finns en risk att intagna som är sårbara, ångerfulla och kränkta i sin religion fångas upp av karismatiska personer med extrema ideologiska tolkningar av islam.

– Om vi inte träffar dem, vem ska göra det då? Det finns en risk att de istället träffar den här karismatiska radikalisatorn, säger Ayoub Chibli.

Fler imamer behövs

Ayoub Chiblis kalender är full och han hinner bara med en bråkdel av alla som vill träffa honom. Av 170 själavårdare inom kriminalvården är ett 20 tal fängelseimamer. I Skåne är dem tre. Enligt honom behövs det fler.

– Vi behöver också imamer för att bemöta det här och om det förekommer extrema tolkningar. Detta för att kunna argumentera mot de extrema tolkningarna av religionen. Kloka imamer som är medvetna om situationer och risker och som vågar ta ställning och agerar, säger Ayoub Chibli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.