SVT har pratat med tränare på friidrottsgymnasier i hela Sverige, och tendensen verkar överallt peka åt samma håll. Elevera skadar sig allt mer, och bakomliggande orsaker sägs vara sämre grundfysik och svagare konditition. Och lärarnas oro får även visst stöd i forskning från Linnéuniversitet i Växjö, där försämringar i unga pojkars grundfysik de senaste åren kunnat kartläggas. Flickornas resultat visade sig dock ligga på oförändrad nivå.
– Men det är inte säkert att just de moment vi valt ut för att jämföra styrka över tid är de mest relevanta. Jag tycker tränarnas oro och iakttagelser ska tas på allvar, säger Anna Hafsteinsson Östenberg vid Linnéuniversitetet, en av dem som låg bakom studien.
Allt värre skador
En av de idrottslärare som känner just denna typ av oro är Jörgen Becke på Malmö idrottsgymnasium.
– Barn rör sig helt enkelt inte på samma sätt som tidigare. Och då skaffar man sig helt enkelt inte det som krävs i botten för att bli elitidrottare, säger han.
Bilden av toppresterande ungdomar som drar på sig allt värre skador delar han med sina kollegor runt om i landet.
Men att reglera barnens rörelser genom mer idrott i skolan tror han är att göra det för enkelt för sig.
Bekräftelsebehov
– Det handlar inte bara om det. Det är större samhällsförändringar än så som måste till.
Här pekar han på unga människors allt mer omättliga behov av snabb bekräftelse.
– Vi märker att många ungdomar fort tappar sugen. De har inte tålamod att vänta ut sig själva. Men elitidrottare är knappast något du blir på en eftermiddag, säger Jörgen Becke.