Staketet vid synagogan i Malmö pryddes med massor av hjärtan i en stödmanistation efter terrordåden i Köpenhamn. Foto: Erika Oldberg/TT

Fler miljoner till religiös säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar i sin vårbudget ytterligare sju miljoner kronor för tryggare religiösa samlingslokaler. Ett välkommet tillskott, anser utsatta judiska församlingen i Malmö.

– Det är efterfrågat av församlingar, både muslimska och judiska, som ser att en stor del av deras medlemsavgifter går till att betala säkerhetsåtgärder, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Välkommet besked

Beskedet om de nya pengarna välkomnas av judiska församlingen i Malmö, som i dag lägger mellan 25 och 30 procent av medlemsintäkterna på säkerhet.

– Det är jättebra, det tycker jag är fantastiskt bra. Jag kan inte värdera summan, men jag tycker definitivt det är ett steg i rätt riktning, säger församlingens ordförande Jehoshua Kaufman.

Församlingen har utsatts för flera angrepp de senaste åren. Med större resurser hoppas man kunna satsa mer på trygghetsskapande personal än på staket och galler.

– Att ha duktiga människor som har koll på vad som händer är en klar fördel. Människor är mer trygghet än vad grejer är, säger Kaufman.

Dagens nivå ligger på tre miljoner kronor per år. Nu föreslår regeringen att Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST), utöver det ska få ytterligare sju miljoner kronor för 2015 att fördela till de trossamfund som anser sig behöva mer säkerhet.

Ökad otrygghet

Åtgärden har sin grund i att församlingar, både muslimska och judiska, vittnar om ökad otrygghet, säger Ygeman.

– Det finns en betydande oro, både från judiska och muslimska församlingarna över situationen. Vi har haft attentat med exempelvis brandbomber mot moskéer och vi har haft ett antal internationella terrorattentat som riktats mot den judiska gruppen.

TT: Är tio miljoner kronor till säkerhet tillräckligt?

– Det är en tvådubbling av det anslag som riksdagen beslutade om. Men jag tror att det behövs göras en hel del andra åtgärder också.

”Glädjande att höra”

Precis som synagogan i Malmö har även moskén i Eslöv vid flera tillfällen utsatts för angrepp.

– Det är något mycket glädjande att höra, just på grund av den utsatta situation många församlingar av olika trossamfund befinner sig i, skriver Samir Muric, imam vid Eslövs muslimska församling, i ett mejlsvar till TT.

FAKTA: Attacker mot församlingar

Juni 2010, Malmö: En fyrverkeripjäs briserar på trappen utanför synagogan.

Juli 2014, Malmö. Synagogan utsätts för vandalisering.

Augusti 2014, Malmö: Rabbin Shneur Kesselman attackeras vid ett par tillfällen.

Juli 2014, Norrköping: Det påbörjade moskébygget sätts i brand, liksom byggbaracker.

September 2014, Avesta: Någon sätter eld på mattor i moskén.

November 2014, Örebro: Brandfarlig vätska kastas in genom ett fönster.

December 2014, Eskilstuna: Moskén utryms sedan en brand brutit ut. Polisen misstänker först mordbrand men kommer senare med uppgifter om att branden kanske inte var anlagd.

December 2014, Eslöv: Brand både på utsidan och inne i moskén.

Januari 2015, Uppsala: En molotovcocktail kastas mot moskéns fasad och rasistiskt budskap klottras på dörrarna.

Källa: Expo (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.