Mycket jobb för att säkra cykeln

Uppdaterad
Publicerad

Lund är den stad som är värst drabbad när det gäller cykelstölder. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Förra året stals drygt 66 000 cyklar i Sverige. Värsta månaden för cykelstölder är nu, det vill säga augusti. Förra året så stals 8 000 cyklar den månaden.

Allra vanligast är cykelstölder i studentstäderna där det är extra många som cyklar. Och allra värst är det i Lund. Där stjäls det 1836 cyklar per 100 000 invånare.

– Studentstäder har ofta många cyklar och en stor andrahandsmarknad, därför sker också många stölder, säger Lars Silferswärd, skadeförebyggande expert på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

– Lund ligger här högt över till exempel Uppsala.

Lås fast cykeln

Varannan cyklist väljer att bara använda det inbyggda låset på cykeln. Det ökar stöldrisken mycket.

– Tjuven är lat, men fräck och agerar antingen blixtsnabbt i studen eller mer metodiskt när ingen ser, säger Lars Silferswärd.

– Cykeltjuven lyfter gärna upp din cykel i bakhjulet och leder den till en annan plats för att i lugn och ro fixa bakhjulslåset om cykeln inte är fastlås vid ett fast föremål.

Tips på hur man stoppar cykeltjuven

– Parkera inte cykeln på undanskymda platser. Ställ den där det är mycket människor i rörelse

– Låt inte cykeln stå ute under natten. Ställ in den i cykelkällare eller förråd på kvällen

– Lås fast både framhjulet och ramen i ett kraftigt förankrat föremål

– Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk med märk-DNA, anteckna ramnumret och förvara det på säker plats

– Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.