Foto: TT

Flicka nära att dö av felaktigt vaccin

Publicerad

En flicka som genomgått lungtransplantation blev allvarligt sjuk efter att ha fått ett felaktigt vaccin vid barnmedicin på SUS i Lund. Nu kritiseras sjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för bristande rutiner.

Flickans anhöriga anser att misstaget nästan ledde till att flickan ”fick sätta sitt liv till” och anmälde sjukhuset.

Flickan har vårdats vid barnmedicin och hjärt- och lungmedicin i Lund. Det var där hon fick ett felaktigt vaccin mot influensa. Hon fick ett levande vaccin istället för avdödat och utvecklade därefter en allvarlig sjukdomsbild med svår lungpåverkan vilket ledde till omfattande intensivvård, konstaterar IVO i sin utredning.

IVO bedömer att vårdgivaren haft bristande rutiner vad gäller influensavaccin. Sjuksköterskan som gav vaccinet säger att hon fått en muntlig ordination av ansvarig lungläkare, men ordinationen skrevs inte in i journalsystemet.

Den ansvariga läkaren säger att han inte minns om de diskuterade i vilken form vaccinet skulle ges.

SUS har gjort en lex Maria-anmälan och betraktar händelsen som allvarlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.