Flyktingar inhysta i hus utan värme

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång har värmen och varmvattnet slagits ut på flyktingboendet i Bjuv. Flyktingar från Syrien tvingas ha jacka och stövlar på inomhus för att hålla värmen.

Migrationsverket har ordnat tak över huvudet för hundratals syrienflyktingar varje vecka. Men kontrollen att boendena håller måttet har inte hunnits med.

På ett boende i Bjuv har fem flyktingfamiljer varit utan värme och varmvatten i omgångar sedan september i fjol.

– Strömmen går hela tiden och ibland är det så kallt att jag måste sätta på och öppna ugnen för att det ska gå att vara på nedervåningen, säger Orroba Abo Asaad.

Hon och hennes fyra- och femåriga barn flydde från Syrien. De har fått uppehållstillstånd, men att bo i den stundtals iskalla lägenheten har varit påfrestande.

– På morgonen är det tävling mellan familjerna om vem som ska hinna duscha varmt. Varmvattnet tar slut, säger Orroba.

Socialtjänsten bekräftar

Fastighetsägaren säger att det har uppstått problem med värmepannan, men att det har åtgärdats direkt. Men representanter från socialtjänsten vid Bjuvs kommun håller inte med.

Kommunen har inget ansvar för boendet, men har varit där för att se till några av barnen. Då har de med egna ögon sett att det familjerna berättar stämmer.

– Min personal har berättat att de har fått sitta med jacka och stövlar. I en lägenhet fick familjen ha spisplattorna på för att hålla värmen, säger Carina Leffler, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Bjuv.

Enligt henne är det vid upprepade tillfällen som värmen och vattnet inte har fungerat. Särskilt jobbigt var det under de svåra stormarna. Till slut bestämde sig kommunen för att låta Orroba Abo Asaad och hennes barn bo någon natt på hotell. Så att barnen skulle kunna duscha.

– Det är min bestämdaste uppfattning att Migrationsverket behöver ha bättre koll på sina boenden, säger Carina Leffler.

Migrationsverket medvetna

Migrationsverket förnekar att man inte skulle ha koll på boendet i Ekeby. Däremot medger de brister i uppföljningen av i sina krav på fastighetsägaren.

– Vi har haft personal där 2-3 gånger varje vecka. Vi känner till problemen men det vi möjligen kan vara självkritiska till är att vi inte har säkerställt att problemen har åtgärdats, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Han säger att det är oacceptabelt att det trots upprepade påpekanden fortsätter att vara problem med värme och vatten.

– Vår uppfattning är att fastighetsägaren har försökt lösa problemen, men inte har lyckats. Det är inte acceptabelt på något sätt och nu har vi gett fastighetsägaren en vecka att åtgärda bristerna. Annars bryter vi kontraktet och flyttar familjerna, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Stor arbetsbelastning

Att tillsynen har brustit förklarar han med den stora arbetsbelastningen under hösten med att få fram boenden till de många hundra asylsökande som kommer till Sverige varje vecka.

– Vi ser nu att vi får loss fler boenden och då kan vi sätta mer fokus på att säkerställa att boendena håller den standard vi betalar för. Vi har inte reagerat tillräckligt kraftfullt. Det gör vi nu, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

När vi lämnar boendet i Ekeby är det hyfsat varmt inomhus. Vattnet är något mer än fingervarmt. Orroba Abo Asaad hoppas att hon och hennes barn snart ska få flytta.

– Vi får byta proppar hela tiden eftersom att strömmen bryts och så här har det varit i 5-6 månader, säger hon uppgivet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.