Asylsökande tvingades sova utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal asylsökande står och huttrar utanför asylhotellet på Jägersro i Malmö på fredagsmorgonen efter att ha sovit utomhus.

– Vi blev utkörda klockan från receptionen 18 igår kväll. Vi fick inte ens komma in för att gå på toaletten, säger Nasratullah Ghanizada från Afghanistan.

Sammanlagt har ett 80-tal personer sovit utomhus under natten, enligt Nasratullah Ghanizada. Det handlar om en kvinna och resten män.

Sverige inför gränskontroller

– Migrationsverket sa igår att vi skulle ordna boende själva men det kan vi inte, säger Nasratullah Ghanizada.

De asylsökande fick filtar eller täcken att värma sig med och några enstaka personer fick madrasser.

Ingen mat

Enligt Nasratullah Ghanizada fick de asylsökande ingen mat från Migrationsverket under kvällen. 

På morgonen öppnas dörren till Migrationsverkets asylhotell och personal sticker ut vattenflaskor och bröd. SVT Nyheters fotograf ser hur asylsökande vägrar ta emot vatten och bröd.

– Det här delar de ut bara för att journalister är på plats, säger Nasratullah Ghanizada.

”Något lugnare”

Vid lunchtid uppgav Migrationsverket att läget var något lugnare.

– De senaste 24 timmarna har vi lyckats bygga någon form av struktur. Vi måste göra en prioritering, något bättre struktur och något lägre inflöde, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Vilka var det som tvingades sova utomhus?

– Vissa av de personer som fick sin ansökan registrerat under gårdagen kunde vi inte erbjuda boendeplats. Vi hade ingen möjlighet.

Då sovplatserna ska fördelas prioriteras familer och övriga kommer i andra hand.

– Det är singlar, män och kvinnor utan familj. I första hand är det personer som har registrerat sin ansökan, och vissa som har meddelat att de har ordnat egna boenden, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Likadant i helgen

Hur har personerna mottagit beskedet att de tvingas ordnat eget boende?

– Väldigt blandat. En del har valt att återvända frivilligt till Danmark eller Tyskland. Många har ordnat eget boende, säger hon.

Hur kommer det se ut under helgen? 

– Det kommer att se ungefär likadant ut. Det är hela tiden ett antal som inte kommer att erbjudas ett boende, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Hur är situationen för de 200 personer som velat återvända till Danmark?

– Vi vet inte hur det ser ut just nu, utan måste hänvisa till polisen. Jag vet om att de har en dialog. Vi märker att det finns folk som säger att de vill återvända, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Inte kommunens ansvar

”Förfärligt” säger Malmö stads chef på sociala resursförvaltningen när hon får höra att människor sovit ute under natten. Men hon hävdar samtidigt bestämt att de asylsökande inte är kommunens ansvar.

– När det gäller asylsökande är det ett statligt ansvar. Och om man inte klarar av situationen måste man be om hjälp från andra statliga myndigheter, säger Annelie Larsson, till TT.

Kan få nödprövning

Trots det kommer det föras diskussioner mellan Malmö stad och Migrationsverket under dagen om läget. Men Larsson är förvånad över att inte till exempel universitetslokaler och annat som stå tomt under helgen kan användas.

– Jag förstår inte varför man inte går in från statens sida och stöttar upp Migrationsverket, som har en oerhört ansträngd situation, säger hon.

Alla människor har också möjlighet att få en nödprövning av kommunen, men Larsson inser att det är svårt för flyktingarna att veta var de ska vända sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet