Foto: Gunilla Fritze

FN-svenskar hyllades för insatserna i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Idag (16/12 2016) får 250 soldater och befäl från P7 i Revinge ta emot försvarsmaktens medalj för sina insatser i Mali.

De har ingått i FN:s fredsbevarande styrkor och har varit i Mali i sex månader och har kommit hem under de senaste tre veckorna. Cermonin arrangeras i Lunds arena med runt 500 anhöriga i publiken.

Överbefalhavare Michael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist finns också på plats för att hedra de nyligen hemkomna FN-soldaterna.

ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist på Lunds arena Foto: Gunilla Fritze

”Lyssna och låt dem älta”

–Ni har gjort en storslagen uppgift för stabilitet och säkerhet, sa Peter Hultqvist (S) och fortsatte med att rikta sig till publiken:

– Ni är oerhört viktiga och känn stolthet i er roll här hemma.

Även ÖB riktade sig till de anhöriga:

– Prata och lyssna på er son eller dotter, uppmanade han. Lyssna och låt dem älta.

Många FN-soldater har dödats

Inbördeskriget i Mali gjorde att FN 2013 satte in den fredsbevarande Minusma-styrkan där svenskarna har ingått. Det finns ett fredsavtal sedan 2015 men trots det är det oroligt i landet. Mali räknas som det farligaste landet i världen för FN-personal.

Ett 60-tal personer kopplade till FN-tjänstgöring i Mali har dödats, dock ingen svensk.

I oktober 2016 utsattes en svensk patrull på uppdrag inne i Timbuktu för en självmordsbombare. Soldaterna genomförde ett rutinuppdrag när en okänd man närmade sig dem strax därefter detonerade en sprängladdning som han bar på kroppen.

Gärningsmannen avled i samband med attacken. Ingen svensk skadades eller dog vid incidenten.

Flera terrordåd

Mali har drabbats av flera terrordåd under 2015 och 2016 med flera skadade och dödade. Både maliska säkerhetsstyrkor, civila mål och utländska medborgare har drabbats.

Foto: Gunilla Fritze/Försvarsmakten

I mars 2015 attackerades en populär nattklubb i centrala Bamako och fem personer dödades. I augusti samma år genomfördes ytterligare en större attack, då mot en malisk armébas och Hotel Byblos i Sévaré strax utanför Mopti i centrala Mali. I november 2015 attackerades ett större hotell i huvudstaden Bamako med ett tjugotal dödsoffer tillföljd. Även under 2016 har attacker genomförts.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från resor till Mali, undantaget Bamako, varifrån Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor.

500 anhöriga var på plats för att hylla P7-soldaternas insatser i Mali Foto: Gunilla Fritze

Artikeln publicerades ursprungligen den 16 december 2016

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.