Följ med in i Lunds hemliga rum

Uppdaterad
Publicerad

Köerna ringlade långa i Lundagård idag med nyfikna som ville gå in i rum de aldrig fått se förut.

Det är Statens fastighetsverk som idag runt om i landet öppnar upp hemliga rum ovan och under jord. En av de platser som har valts ut är Lund.

Till exempel kan den nyfikne nu få se det tornrum som en gång var ett av Lunds första observatorium, stiga in i det ståtliga konsistorierummet eller gå in i rektorns rum. Utanför Kungshusets tornrum ringlade sig kön särskilt lång.

– Var väldigt roligt att komma hit. Jag som hela mitt liv har gått förbi huset och sett det utifrån fick nu chansen att komma in. När man väl hade knegat sig upp för trapparna, för det var som lustiga huset. Men det var det väl värt! Även den långa väntan, säger besökaren Eva Lunggren.

Universitetshuset

En huvudattraktion är berättelsen om Hugo Zettervall, som skapade universitetshuset. Det hade utlänska influenser och var större än husen i allmänhet i Lund när det invigdes 1882.

Det finns också möjlighet att lära mer om hur man vårdar en historisk stadspark och också att kika in i den nya tillbyggnaden av Skissernas museum.

Vart fjärde år

”Hemliga rum” arrangerades för första gången 2004. Intresset blev så stort att man bestämde sig för att arrangera det vart fjärde år. Lund är en av tio platser i landet där det går av stapeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.