Ett okänt antal barn har blivit utsatta för sexuella övergrepp av en barnskötare i Kristianstad. I dag håller kommunen presskonferens. Foto: TT

Föräldrar till pedofilutsatt anmäler kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstads kommun anmäls av föräldrarna till ett av de barn som utsattes för sexuella övergrepp av en vikarierande barnskötare.

Nya rutiner utlovades när brotten blev kända, men enligt föräldrarna har ingenting ändrats på dotterns förskola står det i anmälan.

Barnskötaren har dömts till sju års fängelse för grova sexuella övergrepp mot ett 20-tal förskolebarn. Kommunens utredare föreslog bland annat ökad bemanning och förbud mot privata mobiler på jobbet.

Förskolepedofilen i Kristianstad

”De (skolan) har ständigt nya vikarier på avdelningen från bemanningen. Dessa är oerfarna och saknar utbildning. Detta känns ej bra då gärningsmannen kom just från den bemanningen.”

Enligt föräldrarna är det ständigt nya vikarier på dotterns förskola och ibland jobbar de helt ensamma. Personalens instruktion kring mobiltelefoner är att de ska vara i ljudlöst läge och helst placerade i ett värdeskåp. Men det har inte skett enligt föräldrarnas anmälan.

”Det har ej heller kommit några direktiv angående mobiltelefoner vilket kan förhindra att liknande händelser sker i framtiden.”

Ansvariga politiker har sagt att ansträngd ekonomi gör det omöjligt att öka bemanningen. Övriga åtgärder överlämnade politikerna till förvaltningen att besluta om.

– Jag har inget att invända mot att de gör en anmälan. Jag till och med välkomnar anmälan. Men det är tråkigt att de inte uppfattar att det skett någon förbättring när det till exempel gäller vikarier, säger Anders Tell (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Kommunen tillbakavisar kritiken

Utbildningschefen för Kristianstad kommun håller inte med om det som är skrivet i anmälan. Han menar på att det har hänt mycket sedan pedofilen upptäcktes, samt att de har specifika policys och riktlinjer inom verksamheterna.

– Det är inte korrekt. Det finns policys och direktiv över hur man ska hantera personal, vikarier och mobiltelefoner, säger Kent Olsson,

Senast idag har Kent Olsson träffat sina skolchefer för att gå igenom hur arbetet fortgår. Han är medveten om den oro som föräldrar känner.

– Jag har full respekt och förståelse för föräldrarnas oro och misstänksamheten mot vikarier men att det inte har hänt något stämmer inte, säger han.

Som i alla andra branscher så fyller vikarier en viktig funktion när det fattas folk i personalen.

– Givetvis måste vi förstås kvalitetssäkra personalen och vi tar inte in vem som helst från gatan. Men vi kommer alltid vara beroende av vikarier, så är det helt enkelt, säger Kent OIsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet