Försäkringsbolag kritiserar åklagare i Dalbyfallet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i Dalbyfallet borde även ha åtalat för bedrägeri och inte bara mord. Det anser försäkringsbolaget If som kan tvingas betala ut 2,5 miljoner kronor om mannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Enligt åtalet slog han sin fru upprepade gånger i huvudet med en hammare och kastade ut henne och parets gemensamma spädbarn från en klippa vid Dalby stenbrott utanför Lund.

När det i veckan stod klart att den 30-årige mannen, som åtalats för mord, kan få ut 6,5 miljoner kronor från bland annat If försäkringar, blev försäkringsbolaget fullständigt nerringt.

”Ett bedrägeri”

Enligt regelverket skulle mannen ha rätt till försäkringspengarna om han döms till rättspsykiatrisk vård.

Men eftersom det framkommit att mannen tecknat försäkringar med förfalskade namnteckningar och utan fruns vetskap är det bedrägeri, menar Anders Lindstrand, utredningsansvarig på If.

– Vi har inte haft insyn i förundersökningen och skulle inte heller ha det. Men nu när vi kan läsa den, ser vi att det handlar om ett bedrägeri mot oss. Vi är mycket förvånade att åklagaren inte åtalade mannen för försök till grovt bedrägeri, säger han.

Avvaktar domen

Åklagaren Helena Lundström säger till TT att misstankarna om ett eventuellt bedrägeri inte blev tydliga förrän dagen före åtalet.

– Förmodligen hade det inte tagits med ändå på grund av förundersökningsbegränsning. Jag ser inte heller att åtal för bedrägeri hade ändrat straffvärdet.

If har inga planer på att driva ärendet rättsligt, säger Anders Lindstrand.

– Vi kommer inte kommer inte att driva det här vidare nu och kräva att polisen ska göra något. Det är för sent.

TT: Kommer mannen att få pengar utbetalade då?

– Vi har inte fattat beslut utan vi avvaktar domen som kommer i juni. Men så här långt pekar allt mot att vi inte ska betala ut.

Fakta: Detta har hänt

Den 30-årige mannen larmade själv SOS Alarm om att hans fru och parets spädbarn varit med om en olycka i Dalby stenbrott utanför Lund kvällen den 9 december.

Polisen fattade tidigt misstanke om brott och kunde vid en husrannsakan hitta blodspår i parets bostad en bit därifrån. Under ett förhör dagen efter erkände mannen att han dödat hustrun och parets dotter.

Mannen åtalas misstänkt för mord i två fall.

Åklagaren anser att inköpet av slägghammaren, som han slog kvinnan med, ett par veckor innan dådet och tecknandet av livförsäkringar för kvinnan sommaren 2014 styrker att det rör sig om mord.

Dom meddelas den 2 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.