Forskare: ”Inte sannolikt att IS organiserat attack”

Uppdaterad
Publicerad

Michael Krona är medieforskare på Malmö högskola och har specialiserat sig på terrororganisationen IS propaganda. Han tror inte att IS ligger bakom branden i den irakiska föreningens lokal i Malmö.

– Det är inte sannolikt att IS skulle ha organiserat en sådan här attack, av mindre skala, för det har inget nyhetsvärde för dem. Det är snarare så att IS vill klistra sitt varumärke på händelsen, oavsett om det finns en koppling eller inte, säger han.

Skälet är att alla attacker mot shiamuslimer har ett stort propagandavärde för IS, menar Michael Krona.

– Att attacken skedde i anslutning till en shiamuslimsk högtid har ett stort symbolvärde. IS ser shiamuslimer som sin huvudfiende, säger han.

Lider militärt

Att det skrivs om en relativt liten händelse i ett land som har litet intresse för IS beror enligt Michael Krona på att terrororganisationen just nu lider militärt. Därför försöker man på alla sätt visa att kampen hålls vid liv.

– Det är viktigt att förstå att IS är ett våldsföretag som måste marknadsföra sig på olika sätt. Man vinner på att ta på sig även mindre händelser om det innebär att organisationen får uppmärksamhet, säger Michael Krona.

Fastigheten på Norra Grängesbergsgatan rökskadades vid branden. Foto: SVT

Dilemma för nyhetsmedier

Han menar också att svenska medier hamnar i en knepig sits när det gäller att rapportera om terrornätverket.

– Man måste så klart rapportera att IS skriver detta i sitt veckobrev, men måste samtidigt förhålla sig kritisk till sanningshalten, säger Michael Krona, som forskar kring IS propaganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.