Skånes regionråd tror inte sammanslagningen blir av

Uppdaterad
Publicerad

Skåne och Blekinge bör slås ihop till en region, anser Indelningskommittén. Men Skånes regionråd Henrik Fritzon (S) tror inte att förslaget går genom riksdagen.

– Det finns både för- och nackdelar med större regioner, men oavsett vad man tycker i sakfrågan är det orimligt att så här genomgripande reformer genomförs utan brett folkligt stöd, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Han tror inte att regionerna kommer att bli verklighet.

Ny regionindelning

– Jag tror inte att det här blir av. De kommer inte att få igenom det i riksdagen, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Anser att stöd saknas

Tillsammans med sina motsvarigheter i de andra regionerna i Sydsverige menar han att ett sådant stöd saknas, och att frågan om sammanslagning inte finns på dagordningen. Carl Johan Sonesson (M) är mycket krtisk:

– Det är svårt att förstå hur Indelningskommittén ens har kunnat fundera på att tvinga ihop Skåne med Blekinge, kommenterar han. Skåne är tillräckligt stort och vi samarbetar redan inom de områden vi behöver. Det är trist att byråkrati-kriget om Skånes administrativa gränser nu eskalerar.

– Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att Skåne och Blekinge blir den tredje minsta regionen i landet, säger Michael Anefur (KD), ordförande för Kristdemokraterna i Skåne.

Hellre samarbete

– De fördelar man vill uppnå med större regioner kan man uppnå genom samarbete. Vi har ett gott och väl utvecklat samarbete sedan många år om bland annat universitetssjukvården och kollektivtrafiken, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland.

Även från södra Småland hörs negativa reaktioner.

– Administrativa gränser bör göras upp i bred politisk enighet över blockgränserna. I dagsläget finns inget sådant stöd för att bilda storregioner i vårt län, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet