Skånes universitetssjukhus har verksamheter i både Malmö och Lund, där 640 tjänster tillsammans ska sparas. På bilden Centralblocket i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Förslaget: Skånes universitetssjukhus ska spara 640 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Antalet heltidsanställda på Skånes universitetssjukhus, Sus, föreslås minska med 5 procent.

Det motsvarar 640 tjänster, och minskningen ska ske genom att tjänster inte automatiskt återbesätts. Detta är innebörden av ett förslag som behandlas av sjukhusstyrelsen på onsdag.

Förslaget har tagits fram av Sus ordförande Maria Berglund, som fått politikernas uppdrag att hitta sätt att mildra årets underskott på drygt 1 miljard kronor. Redan tidigare finns en plan för att hämta hem 865 miljoner kronor. Det nya förslaget är tänkt att ge en besparing på 470 miljoner kronor.

Förslaget innebär inget anställningsstopp, vilket innebär att nyanställningar kan ske.

– Det är jätteviktigt att vården bemannas med rätt kompetens, inte minst för produktivitetens skull, säger Maria Berglund (KD) till SVT Nyheter.

Koncentrera vård

I förslaget ingår också ett uppdrag till samtliga verksamheter att se om de ytterligare kan koncentrera vården till ett sjukhus. I dag bedriver man ibland samma typ av vård vid Sus enheter i Malmö och Lund.

Oppositionen sågar förslaget i ett pressmeddelande och konstaterar att detta sker, trots regeringens utlovade extratillskott till skånsk sjukvård på 800 miljoner.

”Helt orimligt”

– Det är helt orimligt att genomföra så drastiska personalminskningar på Sus samtidigt som vårdköerna är långa. Vi befarar att det kan leda till negativa effekter för tillgänglighet och patientsäkerhet, menar Mattias Olsson (S), som är vice ordförande för sjukhusstyrelse SUS.

Sus ordförande Maria Berglund (KD) säger att förslaget är ett sätt att ta ansvar i en svår ekonomisk situation.

– Jag välkomnar goda förslag från Socialdemokraterna, vars budget bara innehåller 28 miljoner mer än vår. Jag undrar vilka underverk man åstadkomma för så lite pengar, säger hon.

4 miljarder minus

Skånes universitetssjukhus är ett av sjukhusen i Region Skåne, vars underskott i år är 4 miljarder kronor. Regionen har lagt en underbalanserad budget i hopp om att slippa personalnedskärningar.

Även i fjol hade regionen ett lika stort underskott, orsakat av ökade kostnader på grund av inflationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.