Ellinor Ringby från Lomma drabbades av näthat. Foto: Privat

Så fick Ellinor, 16, stopp på mobbningen på nätet

Uppdaterad
Publicerad

”Försök inte låtsas som ingenting, utan säg att du blir sårad”. Det rådet vill Ellinor Ringby från Lomma ge till andra som råkar illa ut. Hon sa till sina plågoandar – och då blev det bättre.

Ellinor Ringby är 16 år och som många andra tonåringar tillbringar hon mycket tid på sociala medier. Mycket är kul där, men långt ifrån allt. Hon råkade ut för hatiska kommentarer och påhopp.

– Jag ville inte att mina kompisar skulle se mig som svag eller mesig, så jag låtsades som om jag inte brydde mig. Men egentligen var jag jätteledsen.

Värst var det hon fick läsa på ett nätforum där den som skriver kan vara anonym. Ellinor fick läsa att hon var patetisk, värdelös, att hon inte hade några vänner. Det började spridas rykten om vad hon påstods ha sagt och gjort. Och fast det inte var sant, fanns det kompisar som trodde på det. Ellinors självförtroende började svikta.

– Får man läsa tillräckligt många gånger att man är värdelös, så börjar man till slut tro på det, säger hon.

Slutade spela oberörd

Vändningen för Ellinor kom när hon blev tillsammans med en kille.

– Han berättade för mig att jag inte alls är värdelös, säger hon.

– Tvärtom sa han att jag är värdefull för väldigt många, att det finns många som tycker om mig. Och det gav mig till slut styrkan och modet att säga ifrån.

Istället för att spela oberörd, sa Ellinor som det var – att hon kände sig sårad och kränkt av det som skrevs.

– Då blev det mycket bättre. Jag tror att en del av de som håller på, inte förstår hur illa man kan ta vid sig, säger hon.

Fick en ursäkt

Bland dem som skrivit elaka saker fanns en av Ellinors gamla kompisar. Hennes förklaring var att hon blivit arg när hon hört ryktena.

– Men när jag berättade hur ledsen hon gjort mig, bad hon om ursäkt och det kändes att hon faktiskt menade det.

Tonen mellan unga på nätet idag är väldigt hård, ibland brutal. Ellinors förklaring är att många hela tiden känner att de måste visa sig starkare och tuffare.

– Det skruvas upp hela tiden. Någon säger nånting och sedan måste den andre vara ännu värre. Man försöker hela tiden överträffa varandra. Många i min ålder tar det inte seriöst. De ville inte såra egentligen, de förstår bara inte vad de gör. Och därför måste vi prata om det, berätta när vi blir ledsna.

”Man måste jobba med mobbarna”

Ellinors skola försöker jobba mot näthat och mobbning, men det går ”sådär”, tycker hon.

– Många elever känner att det här inte angår mig, säger hon och påpekar att det är som med alla andra former av mobbning.

– Man måste jobba med mobbarna. Det är de som måste ändra på sig, inte den som råkar illa ut. Först då kan det ske nån verklig förbättring.

När Ellinor sa ifrån, blev det mycket bättre. Attackerna upphörde.

– Just nu är det bra. Jag är säker på att det nog kommer att dyka upp igen, även om det inte blir lika mycket. Men nästa gång kommer jag att säga till direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.