Foto: SVT

Fortfarande höst i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte många veckor kvar tills våren kan göra sitt intåg i södra Skåne, men än är det faktiskt höst. Åtminstone enligt SMHI:s definition.

Det har varit både kallt och snöigt, och enstaka dagar har temperaturen nått tvåsiffrigt under nollan. Men det är formellt sett fortfarande höst i delar av södra Sverige.

– Det är platser i Skåne, framförallt i de sydvästra delarna av Skåne, där det fortfarande är höst då vintern enligt SMHI:s definition inte anlänt, säger Marcus Sjöstedt, meterolog på SMHI.

Även norra och södra Öland samt delar av Blekinge har ännu inte fått vinter.

Milt i december

För att SMHI ska definiera årstiden som vinter måste dygnets medeltemperatur ligga under noll grader under fem dygn i sträck. Så även om det varit kallt har det inte varit tillräckligt kallt under tillräckligt lång tid.

– När vi väl når upp i fem dygn av nollgradigt som medeltemperatur säger man att vintern anlände det första av de fem dygnen, säger Marcus Sjöstedt.

– Vi hade ett ordenligt snöoväder i Stockholm början av november och då fick vi ner ordentlig kallluft över landet. Då anlände vintern till Skåne, men inte till alla platser. Sedan hade vi det riktigt milt under december, under januari har vi haft tidvis riktigt kallt då vi legat nere på minussidan långt ner i Skåne men det har inte varit i fem dygn i sträck. Så det har varit nära ett par gånger, säger han.

Vintern kan komma

Normalt sett är det någon gång i januari som vintern brukar anlända till Malmötrakten, men det har hänt förr att det dröjt väldigt länge innan vintern anlänt – eller att den inte gjort det alls. Till Lund brukar vintern normalt komma något tidigare, normalt på nyårsafton.

Snödroppar som blommar. Bilden tagen i Malmö i december 2016. Foto: SVT

Sedan är det inte lång tid innan våren normalt kommer, enligt SMHI:s statistik. Redan nu syns de första vårblommorna i form av vintergäck och snödroppar i rabatter och parker runt om i Skåne.

– Normal ankomsttid för våren i södra Skåne är 22 februari. Då ska dygnets medeltemperatur ha legat över noll grader sju dygn i sträck, men vi har en till regel och det är att våren inte kan anlända innan 15 februari, säger Marcus Sjöstedt.

Från höst till vår

Så för sydskåningarna kan det gå från höst direkt till vår – men det är ännu inte klart.

För även om det för tillfället inte syns någon meteorologisk vinter i sikte är det för tidigt för att helt räkna ut den.

– Tittar vi på den närmaste tiodygnsprognosen så kommer vi under dagtid ligga på plussidan som det ser ut. Men det här varierar väldigt mycket ska vi komma i håg, 2010-2011 var det riktigt kallt och vintern sträckte sig långt in i mars. Det är inte heller ovanligt att det kommer sent, så man kan inte slå fast att det inte blir vinter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.