(FP): Mer vård genom mindre administration

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet vill ge vårdcentralerna mer resurser. Det ska åstadkommas genom att rätt medarbetare gör rätt saker och att administrationen förenklas.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Fler patienter ska få rätt vård, i rätt tid, på rätt plats. Vi har under åtta år sett till att vårdcentralerna fått kraftigt ökade resurser, något vi tänker fortsatta arbeta för. Vi bör se över om rätt medarbetare gör rätt saker. Exempelvis kan sjuksköterskor med mindre utbildningsinsatser istället för en läkare möta och behandla patienter med lindrigare åkommor. Flyttas mer vård närmre skåningarna frigörs resurser att kunna öka spetskompetensen på våra sjukhus. Mer resurser ska tillföras verksamheten avancerad sjukvård i hemmet. Svårt sjuka ska kunna få vård hemma oavsett om det är en behandling man kommer botas av eller om det är vård i livets slutskede. Vi behöver även se till att skapa mer patienttid för vårdens medarbetare genom att förenkla den administrativa delen av vården så att läkare får vara läkare och sjuksköterskor får vara sjuksköterskor. Det är viktigt i all vård att patienten är i fokus och att skåningens rätt att välja och välja bort vem som ska ge vård.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

Redan 2014 har vi tillfört pengar och höjt kvalitetskraven på vårdcentralerna för att det ska bli lättare att komma fram per telefon. Förbättras inte telefontillgängligheten under 2014 är vi beredda att ställa högre krav på vårdcentralerna. Den stora satsningen vi gjort på fler allmänläkare på vårdcentralerna vill vi fortsätta med. Folkpartiet återkommer under våren med mer konkreta förslag.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar?

Skåningarna har rätt till en välfungerande sjukvård. Sjuka människor ska inte känna att de behöver vänta länge för att få en god vård. Vi har ett ansvar för att medborgarnas skattepengar används ansvarsfullt. Vården kommer i takt med att samhället i stort utvecklas att behöva förändras i vissa delar. Vi har precis höjt skatten och tillfört sjukvården 1,5 miljarder. Just nu ser vi inte att skatten måste höjas men om vi ser att vårdkvaliteten till skåningarna är i fara är vi beredda att diskutera höjd skatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.