Foto: Bernard Mikulic/SVT

Fräcka julklappstjuvar slår till på parkeringen

Uppdaterad
Publicerad

En kund parkerade utanför ett köpcentrum i Lund och låste bilen med fjärrkontrollen på nyckeln – men bilen låstes aldrig och kunden blev bestulen på varor för 7.000 kronor. Nu varnar polisen för tjuvar som stör ut nyckelns låssignal.

– Om störsändaren fungerar så blockerar den signalen och då är bilen olåst, säger polisen Henrik Andersson.

Känn efter så att du låst bilen ordentligt i julhandeln. Uppmaningen kommer från polisen som varnar för tjuvar som stör ut bilnyckelns fjärrkontroll med en störsändare.

Efter att ha fått in ett antal tips om tjuvar med störsändare var polisen på plats på lördagen utanför ett av Lunds köpcenter.

– Vi har sett att det finns några som använder sig av en teknisk utrustning i form av en störsändare, som stör ut signalen mellan fjärrkontrollen, alltså nyckeln, och bilen. Det ska vi nu försöka förhindra genom att informera och upplysa, säger Henrik Andersson, gruppchef för områdespolisen i Lund, till SVT Nyheter Skåne.

I torsdags trodde en kund på köpcentret Nova i Lund att hen hade låst bilen med fjärrkontrollen på nyckeln, men bilen låstes aldrig och kunden blev av med varor för 7.000 kronor.

Checka så att bilen blir låst

Polisen misstänker att någon använde en störsändare en bit bort som blockerade låssignalen.

– Effekten kan bli att i julhandeln blir man av med sina klappar i tron att bilen är låst och så lämnar man den med värdesaker i. Om störsändaren fungerar så blockerar den signalen och då är bilen olåst, säger Henrik Andersson.

Många kunder som på lördagen fick polisens information, gjorde därför en dubbelkoll så att de verkligen hade låst sina bilar.

– Vi kollade ordentligt men det var bara för att polisen hade sagt till oss. Annars brukar vi inte göra det, säger Nisha Nair.

Har tagit störsändare i beslag

Polisen har också fått in tips om kunder som inte kunnat låsa sin bil med fjärrkontrollen på köpcentrets parkering, men när man flyttat bilen så har det fungerat att låsa. Polisen har under hösten också gjort beslag av störsändare hos gärningsmän.

– Det är bättre att man går fram och fysiskt känner så att dörrarna är låsta, säger Henrik Andersson.

Och Per Anderö, som också var och handlade på lördagen, gick tillbaka till bilen för att kolla en extra gång.

– Ja, det är väl bäst att känna efter, säger han och drar i handtagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.