Frågan som delar landets smittskyddsenheter

Uppdaterad
Publicerad

8 av 21 av landets smittskyddsenheter anser att Clostridium Difficile bör bli anmälningspliktigt enligt lagen, visar en enkätundersökning som SVT Nyheter gjort.

Trots att tarmbakterien dödar fler än andra anmälningspliktiga sjukdomar, ingår den idag inte i smittskyddslagen. För sju år sedan väcktes frågan om anmälningsplikt för Clostridium Difficile. Då blev det nej. Ett besked som är kvar än idag.

På Smittskydd Skåne efterlyser man en systematisk övervakning, som vården idag saknar.

Dödsbakterien

– Det är viktigt för att förhindra smittspridning i vården. Man ska ju inte komma in till sjukhuset med en sjukdom och sedan komma hem med en smitta av något slag, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.

Nu anser 8 av 21 av landets smittskyddsenheter att Clostridium Difficile bör bli anmälningspliktigt enligt lagen.

Sextiotal sjukdomar anmälningspliktiga

I dag är ett sextiotal sjukdomar anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. Flera av dem dödar färre svenskar än Clostridium Difficile. Till exempel harpest, kikhosta, och den uppmärksammade multiresistenta bakterien MRSA.

– Det vi behöver nu är en systematisk övervakning och en typning för att kunna verifiera om det finns en smittspridning i vården.

Och en sådan typning, det vill säga möjligheten att artbestämma bakterier för att bland annat kunna skilja ut de farliga från de ofarliga, är på gång i Skåne.

– Nu har vi en typningsmöjlighet på gång. Det är en metod som man har utvecklat på folkhälsomyndigheten. Vi har förhoppningar om att man ska sjösätta detta senare under våren, säger Eva Gustafsson.  

Men någon lagändring verkar det knappast bli.

– Som trenden ser ut i dag så har vi en minskning av antalet fall och de utbrottsbenägna typerna. Så i dagsläget ser jag inte något större behov av en anmälningsplikt, säger Tomas Åkerlund, mikrobiolog Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet