Kulturföreningen Spiritus Mundis grundare Henrik Melius. Foto: SVT

Framgångsrik entreprenör i bidragsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Spiritus Mundi livnär sig uteslutande på bidrag och donationer. Här är historien om vd:n och grundaren Henrik Melius.

Kulturföreningen Spiritus Mundi grundades 2003 av musikern och yogainstruktören Henrik Melius.

Spiritus Mundi betyder världssjäl och var ursprungligen ett band, Spiritus Mundi Orchestra.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

– Det första vi gjorde var att resa till Bahrain, Jordanien och Oman och bjuda på Malmö i dess mångkultur och visa oss nyfikna på deras kultur, säger Henrik Melius, grundare och vd för kulturföreningen Spiritus Mundi.

Föreningen har ”kulturdiplomati i praktiken” som slogan och har tidigare kritiserats för ett omstritt utbyte med diktaturen Saudiarabien.

Levde på ideellt arbete

Henrik Melius utvandrade till USA år 2000 och invandrade till Sverige från Bahrain 2008. Under större delen av den perioden bodde och verkade Henrik Melius i Sverige, men deklararade bara små inkomster vid två tillfällen, 2005 och 2008.

Varför var du skriven i Bahrain?

– Det föreslogs att jag skulle få ett ”honorary citizenship”, ett medborgarskap i Bahrain, för vi hade gjort så mycket aktiviteter där. Nu blev det inte av till slut, men jag rekommenderades jag att skriva mig i Bahrain under den perioden. Det var 2003 tror jag, säger Henrik Melius. 

Henrik Melius hävdar att han inte hade några inkomster under tiden han var skriven utomlands.

– Det var mycket ideellt arbete när vi började med Spiritus Mundi, säger Henrik Melius.

Entreprenör i bidragsbranschen

Samtidigt omsatte hans svenska bolag Helius Media Sweden AB AB 852 000 kronor under 2007 och 550 000 kronor under 2006.

– Henrik Melius är entreprenören som kom på idén att söka projektpengar. Han har varit framgångsrik genom åren i att söka projektmedel från stat, kommun och stiftelser, säger journalisten och författaren Lars Åberg som tidigare har granskat föreningen Spiritus Mundi.

Föreningen har bara ett 40-tal medlemmar. Medlemsavgiften uppges vara 40 kronor per år. Henrik Melius beskriver föreningen som en projektfinansierad organisation – där verksamheten drivs med hjälp av olika tillfälliga bidragsgivare.

– Hemligheten är nog att vi har fått gehör för våra idéer från finansiärer och sponsorer. Lyckas man väl med ett projekt så genererar det effekter, säger Henrik Melius.

Journalisten och författaren Lars Åberg beskriver Henrik Melius som duktig på att skriva bidragsansökningar och menar att Spiritus Mundi mer kan liknas vid ett företag än en ideell förening.

Lars Åberg. Foto: Privat

– Det är ingen förening som drivs av medlemsaktivitet utan av en entreprenör som har lärt sig projektspråket och hur man skriver ansökningar. Han har lärt sig kodorden som bidragsgivarna gillar, säger Lars Åberg.

– Spiritus Mundi är en vision av att skapa mötesplatser mellan barn och unga bortom förutfattade meningar om varandra, säger Henrik Melius.

Nätverkare med kungliga kontakter

Källor som SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med och som följt Henrik Melius under åren beskriver honom som duktig på att nätverka. På hans meritlista står möten med ministrar, ambassadörer och kungligheter.

På en hylla i föreningens lokaler står bland annat en inramad inbjudan från dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M), där Henrik Melius inbjuds att att äta middag på utrikesdepartementet med anledning av Hans Kungliga Höghet Prins Salman bin Aziz Al Sauds besök. Dåvarande prinsen är sedan 2015 Saudiarabiens kung.

På golvet i Spiritus Mundis lokaler ligger en matta som Henrik Melius fått vid ett besök i diktatorn Muammar Gaddafis Libyen 2007.

– Alla som bjöds ner där fick lite gåvor. Det var inte av Gaddafi själv men personer runt omkring, säger Henrik Melius.

Mattan som Henrik Melius fått vid ett besök i Libyen 2007. Foto: SVT
Inbjudan från dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M), där Henrik Melius inbjuds att att äta middag på utrikesdepartementet med anledning av Hans Kungliga Höghet Prins Salman bin Aziz Al Sauds besök. Foto: SVT

Arvsfonden stor bidragsgivare

Föreningen har enligt Henrik Melius arbetat med ett 40-tal projekt i 20 länder sedan starten.

Arvsfonden har under årens lopp skänkt cirka 23 miljoner kronor till föreningen Spiritus Mundis olika projekt och genomgående godkänt deras rapporter för olika projekt.

Kulturstiftelsen som tillhör Postkodlotteriet har bidragit med över tre miljoner kronor. Bland bidragsgivarna finns också Kulturrådet, Svenska Institutet och Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond.

Representanter för Konung Gustaf V:s 90-årsfond, som SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med, berömmer Henrik Melius engagemang för ungdomar och är mycket nöjda med projekten ”Inte Okej” och ”Unga ledare” som stiftelsen har finansierat.

2014 beviljades föreningen ett 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.

Spiritus Mundis intäkter enligt årsredovisningar:

2012 – 7, 4 miljoner kronor

2013 – 5,8 miljoner kronor

2014 – 3,8 miljoner kronor

2015 – 3 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet