Foto: Johan Dernelius

Från morotsflöjt till slagverk av avloppsrör

Publicerad

I dessa miljö- och återvinningstider har Skrotorkestern hittat en nisch som kombinerar återvinning och miljö med musikintresse.

Det är tidig förmiddag när vi träffar skånska Skrotorkestern som i somras medverkade i SVT:s barnprogram Sommarlov.

Nu känns dock värmen i Västra Hamnen i Malmö avlägsen, det är regntunga skyar över Rinnebäcksskolan i Kävlinge. Skrotorkestern är just nu på skolturné.

Började med teknikintresse

En av gruppens grundare, Martin Harborg, förklarar varför det blev musik på skrotinstrument. Det hela började med ett stort teknikintresse.

– Det är någonting med att skruva isär saker och sätta ihop dem som är väldigt tilltalande, säger han med ett småleende och fortsätter:

Jag undrar ofta hur saker fungerar. Det kan vara så skilda saker som en rostig brödrost eller en fagott. När man väl har sett hur det fungerar kan man ersätta de kanske ”lite dyrare bitarna” med en morot eller en bit plast som man hittat någonstans.

Slagverk av avloppsrör

Gruppen arbetar dels med rena konserter, men även workshops där barnen själva tillverkar instrument av skrot och återvunnet material.

Det är verkligen ingen tvekan om att barnen gillar ämnet. Flera barn har samlats kring de hemmabyggda musikinstrumenten.

Störst intresse verkar det vara kring det grå rör-slagverket som gjorts av många meter avloppsrör i olika krokar som två av barnen trummar lite lagom melodiöst på.

Några andra barn har gjort en marackas av ett elrör som tejpats ihop till en ring och fyllts med småstenar. Instrumentet matchar definitivt ett riktigt proffesionellt.

Så gör man en morotsflöjt

Martin visar de intresserade barnen hur man snabbt och enkelt gör en morotsflöjt. Med hjälp av en kniv och en skruvdragare, med en lång träborr, formar han moroten snabbt till en fullt fungerande flöjt.

– Det är viktigt att barnen gör sina egna instrument och att de sedan är med och spelar. Skrotorkestern arbetar med så kallad ”skapande skola”, förklarar och avslutar Anna Cederquist, som själv gärna spelar på en ”vattenkanne-gitarr”.

Nästa gång Skrotorkestern spelar på hemmplan är lördagen den 2 april, då man anordnar ett så kallat musiklabb på Malmö Live där man får möjlighet att på nära håll studera (och kanske bygga?) Skrotorkesterns instrument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.