Släckningsarbetet efter branden i lägenheten på Docentgatan i Malmö för 18 år sedan. Foto: SVT

Frias för 18 år gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man i Malmö som stått åtalad för ett 18 år gammalt mord frikänns helt av tingsrätten.

Den 3 december 1998 blev en kvinna innebränd i sin lägenhet på Docentgatan i Malmö. Hennes då 14-åriga dotter som också befann sig i lägenheten klarade sig. Polisens utredning visade att branden var anlagd.

En man som haft ett förhållande med den 38-åriga kvinnan som dog greps redan kort tid efter branden, men han kunde aldrig bindas till brottet. Han har hela tiden förnekat brott.

Liknande bränder

År 2012 misstänktes samma man för en brand i Borås och en i Hisingsbacka med liknande tillvägagångssätt. Han hade haft förhållanden med de båda kvinnorna och när det tog slut brann deras lägenheter. Båda kvinnorna överlevde.

För dessa bränder dömdes mannen i oktober 2014 till åtta års fängelse av Hovrätten över Skåne och Blekinge för bland annat grov mordbrand och försök till grov mordbrand. Polisen gjorde då kopplingar till den flera år gamla branden i Malmö.

Friades i dag

Den i dag 54-årige mannen anhölls på nytt i mars i år på sannolika skäl misstänkt för mordbranden på Docentgatan. Han häktades den 1 april och i maj väckte åklagare åtal för mord, försök till mord och grov mordbrand.

Enligt åklagarna har mannen hällt ut bensin på tre ställen i lägenheten. Eftersom branden anlagts nattetid i ett flerfamiljsbostadshus i tättbebyggt område, där branden lätt kunde sprida sig, så har det också varit fara för andras liv och hälsa, enligt åtalet. Enligt nya vittnesmål har den 54-årige mannen setts utanför huset efter branden när räddningstjänsten arbetade med släckningen.

Men i dag kom tingsrättens friande dom. Mannen frias på samtliga åtalspunkter.

Svagt bevisläge

Sammanfattningsvis anser tingsrätten att åklagaren inte har lyckats styrka att mannen varit i eller i närheten av lägenhet i anslutning till branden.

Enligt domen saknas det direkta vittnesiakttagelser av mannen i anslutning till själva branden. Det har inte heller presenterats någon teknisk bevisning som binder honom till platsen vid den aktuella tidpunkten.

Enligt tingsrätten är det inte ställt utom rimligt tvivel att den 54-årige mannen gjort sig skyldig till brottet.

Eftersom mannens frias helt så får ingen av de sjutton målsägandena något skadestånd. Varken den mördade kvinnans dotter eller grannarna.

”Inte förvånad”

Mannens advokat, Jan Kyrö, blev inte överraskad att tingsrätten friade hans klient.

– De nya vittnesuppgifterna som åklagaren lägger fram som bevis har inkommit väldigt sent. Jag har ifrågasatt varför man dröjt med uppgifterna i så många år istället för att berätta direkt efter branden. Tingsrätten delar tydligen min uppfattning om att vittnenas trovärdighet och tillförlitlighet inte räcker, säger Jan Kyrö.

– Jag är inte förvånad. Jag har hela tiden varit övertygad om att bevisen inte räcker. Och efter att all bevisning presenterades stärktes den uppfattningen, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.