Hårprodukter kan ge astma och cancer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Skåne upptäckte att hårprodukter kan innehålla farliga kemikalier, som vid hög användning kan orsaka eksem, astma och i värsta fall cancer. Ett decennium senare finns de farliga ämnena fortfarande kvar.

För drygt tjugo år sedan kom frisörer med luftvägsproblem till Arbets- och miljömedicin syd på Lunds universitet. De hoppades på fakta om sina besvär, men upptäckte att det fanns väldigt lite forskning kring ämnet.

Arbets- och miljömedicin syd satte då igång en egen undersökning. Den resulterade i att större delen av kemikalierna förbjöds men än finns det spår av dem och de som drabbas värst är frisörerna.

Enligt Lena Lindskog som var projektansvarig för inspektionen så fick det stort genomslag.

– Jag tror vi lyfte blicken för branschen. Det var många som blev intresserade av detta, till exempel ville massmedier veta mycket mer, säger Lena Lindskog.

Inte avsiktliga ämnen

Enligt Arbets- och miljömedicin syd har många hårprodukter förbättrats en del genom åren men det finns fortfarande en utsatthet hos frisörer och det behövs fortsatt förebyggande arbete.

De beskriver blekningar och hårpermanenter som de farligare behandlingarna och poängterar att de ämnen som finns kvar inte är avsiktliga utan föroreningar.

– Det är ungefär 50 procent ökad risk för frisörer att drabbas av astma i jämförelse med andra kvinnor. Blekning är mest riskabelt för att få astma men när det gäller eksem går det inte att säga vilken faktor man kan peka ut, säger Maria Albin, docent.

Ingen tydlig minskning

Idag är frisörer mer medvetna om problemen och kopplar därför hälsoproblemen tidigare till arbetet. Det har resulterat i en snabbare rehabilitering.

Med en god ventilation i arbetslokalen och användning av engångshandskar minskar frisörer risken för olika sjukdomar.

Men Maria Albin understryker att det inte är nog utan menar att produktsäkerheten behöver ökas.

– Om man ser på antalet personer med besvär så är det ingen tydlig minskning, säger Maria Albin.

Det är inte första gången det ställs krav om ökad kunskap kring riskhanteringen i verksamheten. Redan under 2011 påpekade Arbetsmiljöverket liknande efter att ha genomfört en inspektion riktad mot bland annat frisörer och frisörutbildningar i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.