Fulltecknat sportlov för Jozzan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det sportlov för många ungdomar, och det brukar betyda att de vill sova längre. Men så är inte fallet med Josefin Bergström från Hässleholm.

Josefin, som också använder sig av artistnamnet Jozzan Vengeancees, ägnar den mesta av sin vakna tid till att teckna.

Hon går i 8:an på Nosabyskolan i Kristianstad, där hon läser på linjen bild och form. Fokus ligger på målandet och den kreativa utvecklingen. Jozzan har ritat i tre år, och idag är hon 14.

– Rita är inte något jag gör, det är vem jag är. Det är en del av mig och det är det jag ska syssla med hela livet, det är jag helt enkelt. Jag tänker inte på hur jag ska rita det gör jag faktiskt inte eller var jag ska lägga skuggor. Sen kan jag sitta och tänka på skolan eller kompisar när jag ritar. Det är ett sätt att slappna av men ändå göra någonting, säger Josefine Bergström som också använder sig av artistnamnet Jozzan Vengeancees. 

Hon tecknar fotorealistiska porträtt av kändisar och använder sig av torrpastell och färgpennor. När hon väl börjar kan hon hålla på i flera timmar.

– Alltså det är mitt sätt att slappna av helt enkelt. Så jag brukar inte tänka när jag ritar.

Jozzan har redan hunnit ha utställningar i Hässleholm och Kristianstad. Genom sociala medier som Instagram och YouTube inspirerar hon andra till att rita, och där har hon fått en stor publik.

– Jag tycker bara att det är så sjukt att liksom lilla jag kan inspirera så mycket, säger hon.

Här hittar du Jozzan på nätet

Instagram: @vengeancee9991

Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.