”Funnits en frustration under flera års tid”

Uppdaterad
Publicerad

Att miljöchefen i Östra Göinge haft en svår arbetssituation är väl känt, säger Sven-Inge Svensson, ordförande för landets Kommunala Miljöchefer.

– Det är väldigt knepigt att arbeta i en organisation där man blir vingklippt, säger han.

I en skrivelse till miljödepartementet kräver miljöcheferna nu att kommuner som Östra Göinge förändrar sin organisation.

Det kommunala självstyret ger kommuner rätt att bygga upp helt egna organisationer. De flesta svenska kommuner har dock valt att inte låta miljö- och samhällsutbyggnad ha samma chef. Detta för att miljöinspektörer och miljöchefer inte ska behöva riskera att åtala sin egen chef för brott mot miljölagen.

– Det finns ju en inbyggd risk för jäv, konstaterar Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholm och ordförande för Kommunala Miljöchefer.

– Vill miljöchefen ha en god löneutveckling kan det vara svårt att gå emot den egna chefens önskemål om snabb utbyggnad och hävda att han vill följa miljöbalken.

Arbetat i motvind

Han är väl medveten om att miljöchefen i Östra Göinge, Johan Valler, under lång tid arbetat i motvind.

– Det har funnits en frustration under flera års tid, han har hamnat i en ohållbar situtation. Och även den tidigare miljöchefen hade det svårt.

Att Johan Valler hittat sitt namn under skrivelser han inte ens sett tycker Sven-Inge Svensson är ”totalt fel”.

– Står mitt namn under något så ska jag också kunna stå för innehållet.

Gjorde inspektion

Organisationen Kommunala miljöchefer har påtalat förhållandena i Östra Göinge för länsstyrelsen som gjorde en inspektion för över ett år sen.

– Men vi har fortfarande inte fått något yttrande från dem, konstaterar Sven-Inge Svensson besviket.

Länsstyrelsen agerar ”lamt” tycker han.

– Kanske för att de själva inte är världsbäst på miljöinspektioner.

Värna näringslivet

Miljöchefen har en helt annan uppgift än samhällsbyggnadschefen, påpekar han också.

– Vi ska värna om medborgarna, naturen, de ofödda barnen och miljölagen. Vi har därmed helt andra preferenser än en kommunledning som kanske helst vill värna om näringslivet och sysselsättningen.

När ett antal kommuner inte sköter sin tillsyn så blir följden att hela kommunsverige blir ifrågasatt , anser Sven-Inge Svensson.

– Det är därför vi också hoppas att SKL, Sveriges Kommuner och Landsting ska agera tuffare mot de kommuner som inte har en fungerande organisation.

Hässleholms miljöchef Sven-Inge Svensson vet att det är ytterst svårt att gå emot sin egen chef som hans kollega, miljöchefen Johan Valler, nu gjort i Östra Göinge.

– Men vi miljöchefer anser att det är hedervärt att han vågar. I min värld är det verkligen en merit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.