Foto: Gunilla Fritze/arkiv

Fuskare ska inte komma undan

Uppdaterad
Publicerad

76.000 personer har anmält sig till högskoleprovet på lördag. De som försöker fuska riskerar straff.

Drygt 50 personer polisanmäldes i höstas för fusk när de skrev högskoleprovet, nio av dem fanns i Skåne. På lördag är det dags igen.

– Jag vill inte säga hur vi kommer att arbeta för att identifiera de som försöker fuska, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på på Universitets- och högsklerådet.

I höstas skärptes reglerna. Den som använder otillåtna hjälpmedel kan stängas av och får inte skriva högskoleprovet på två år. Alla former av misstänkt fusk polisanmäls och de som fälls riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

– Fusket är ett storstadsfenomen som har förekommit i framför allt Malmö, Stockholm och Göteborg, säger Åke Lernefalk.

Bland de som fuskade vid provtillfället i oktober 2016 fanns 37 i Stockholm, nio i Skåne, fyra i Göteborg och en i Linköping. Samtliga polisanmäldes.

Färre vill skriva provet

Totalt 76.707 personer har anmält sig till högskoleprovet på lördag, 1 april. Det är 13 procent färre än förra året.

– Det är inte förvånande att färre har anmält sig i år eftersom det är mindre kullar och högkonjunktur. Många väljer säkert att arbeta istället, säger Åke Lernefalk.

Blekinge Tekniska Högskola har tappat flest anmälningar i landet, minus 22 procent jämfört med förra året. provet kan skrivas på 120 orter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.