Många id-handlingar har hittats hos de misstänkta. Foto: Ur förundersökningen

Flög flyktingar till Sverige – med falska id-handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Åtal väcks nu mot fyra personer som misstänks för inblandning i en omfattande människosmugglingshärva. Ett stort antal personer, både barn och vuxna, har under flera år flugits in till Sverige med falska identitetshandlingar. En person hemmahörande i Malmö pekas ut som huvudman.

Fallet har beskrivits som en av mest omfattande utredningarna om grovt organiserande av människosmuggling till Sverige. Under flera års tid har ett stort antal personer smugglats in till Sverige efter att de förmåtts betala för flygbokningar och resehandlingar.

Personer har i första hand flugits till Köpenhamn, för att sedan åka vidare med tåg till Sverige. Personer har också flugits in till Arlanda och Landvetter.

– Det rör sig framför allt om resor inom EU. Det är flygresor från länder som Italien, Grekland och Österrike. Det har gjorts flygbokningar och personer har försetts med handlingar som antingen är falska, åtgärdade eller tillhör en annan person med foto som är tillräckligt likt, säger Lars Wilhelmsson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Malmö.

I typfallet har personerna som smugglats betalat mellan 5000 och 10 000 kronor för flygbiljett och resehandlingar, enligt åklagaren. I flera fall har högre summor än så betalats till smugglarna.

Greps tidigare i år

Underrättelsearbete ledde fram till att tre män kunde gripas i mars tidigare i år. Två av männen är hemmahörande i Malmö och en man bor på en adress i Karlskrona.

Efter en nära nio månader lång utredning finns dessutom en kvinna, även hon hemmahörande i Malmö, bland de misstänkta. Hon misstänks vid ett tillfälle ha agerat mamma åt två barn som fick hjälp att ta sig till från Grekland till Sverige.

En Malmöbo i 40-årsåldern pekas ut som huvudman. Under fyra års tid misstänks han – i vinstsyfte – ha stått för ett grovt organiserande av människosmuggling till Sverige. Han ska ha bokat resor, försett personer med falska id-handlingar och personligen hjälpt utlänningar under färden.

– Misstankarna mot honom ledde fram till ett ingripande. Vid beslag har man lyckats hitta en hel samling av resehandlingar, identitetskort, flygbokningar och banknoteringar, säger Lars Wilhelmsson.

Mannen har tidigare varit misstänkt för liknande brott i flera europeiska länder. Den 29 januari 2016 beviljade Malmö tingsrätt också tillstånd till hemlig avlyssning av hans telefoner.

Hittade plastkasse

Åklagaren berättar att man i en plastkasse hittat över 120 resehandlingar som kan kopplas till mannen. I Sverige har man också lyckats lokalisera ett 20-tal personer som misstänks ha fått hjälp av mannen och hans medhjälpare att ta sig till Sverige.

– Det krävs ett omfattande arbete för att kunna hitta de personer som har kommit hit och kunna förhöra dem om vad som skett. Vi misstänker att detta har skett i mycket större omfattning än de här 20-talet personerna vi kunnat identifiera, säger Lars Wilhelmsson.

”Hjälpt medmänniskor”

Advokat Katarina Edgren, som företräder den utpekade huvudmannen, säger att mannen förnekar brott.

– Han förnekar särskilt omständigheten att han utnyttjat någons utsatta situation. Han vidgår vissa omständigheter, men menar att han gjort det i egenskap av medmänniska, att han hjälpt människor i nöd främst från Syrien, säger Katarina Edgren.

Hon säger att det är tydligt att mannen i första hand hjälpt nära familj, vänner och släktingar till vänner att ta sig till Sverige.

– Han menar att det varit en skyldighet mot sitt folk. Han förnekar att det skulle ha planlagts, organiserats och funnits ett vinstsyfte, säger Katarina Edgren.

Övriga tre misstänkta förnekar också brott.

De misstänkta

Man, 39 år – Misstänkt för grovt organiserande av människosmuggling, förberedelse till brukande av falsk urkund, samt nio fall av grov människosmuggling.

Man, 32 år – Misstänkt för medhjälp till grovt organiserande av människosmuggling, förberedelse till brukande av falsk urkund, två fall av grov människosmuggling samt vapenbrott.

Man, 33 år – Misstänkt för grov människosmuggling.

Kvinna, 41 år – Misstänkt för grov människosmuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.