Glöm gokart – här är blokarten!

Uppdaterad
Publicerad

Entusiasterna kallar det sporten som förenar det bästa av två världar: I helgen avgörs Swedish Open i blokart på Kristianstads flygplats.

– Mina kamrater här brukar inte hålla med, men jag brukar säga att detta är 75 procent motorsport och 25 procent segling, säger Mats Månsson från Kullavik, en i skaran av tappra ”piloter” som provkör den regnvåta flygplatsen.

Segling för landkrabbor

De svarta molnen hänger tunga när SVT Nyheter följer förberedelserna för den stundande drabbningen. Under lördag och söndag gör ett 40-tal tävlande från Sverige, Danmark och Tyskland upp om äran i denna lite udda tävlan i segling för landkrabbor.

Blokart uppfanns på Nya Zeeland och nådde Sverige ungefär vid millenieskiftet. Mats Månsson är svensk mästare i tungviktsklassen och på plats i Kristianstad finns även Jonas Bourghardt, regerande världsmästare och innehavare av sportens svenska agentur.

– Jag tror svenskar har särskilt goda förutsättningar för detta, det påminner ganska mycket om att köra isjakt, säger Bourghardt.

Samtidigt framhåller han gärna att sporten vänder sig till alla, vare sig man kört isjakt eller ägnat sig åt segling. Inom till exempel handikappidrotten är blokart på snabb frammarsch.

– Det fantastiska är att bokstavligen alla kan lära sig att köra blokart på sisådär 15 minuter, svårare är det inte. Från det att du plockat av stödhjulen på cykeln kan du hänga med, säger Bourghardt.

Vann i Vegas

Sin egen mästartitel vann han i Las Vegas och steget kan tyckas långt från Nevadas heta ökensand till den regnpiskade Kristianstadslätten. Fast så ser Bourghardt inte själv på saken:

– Vädret här är ju helt underbart! Vi har fått låna en hel flygplats och är glada så länge det bara fortsätter att blåsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.