Foto: TT

Skarpladdade granater kastades mot bostadshus

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal personer har evakuerats efter att handgranater ska ha kastats mot ett bostadshus i Malmö. Polisen i Skåne bekräftar för SVT Nyheter att det handlar om skarpladdade granater.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som någon slog larm om att två handgranater låg på ett tak intill ett bostadshus i Kroksbäck i Malmö. Polisen bekräftar för SVT Nyheter att det handlar om skarpladdade handgranater.

Ett 60-tal personer har evakuerats till en skola, enligt Lars Förstell. Granaterna ska inte ha detonerat, men är nu bortförda av polisens bombgrupp.

Våldsvågen i Malmö

– Hade handgranaterna exploderat så hade det blivit en stor förödelse i området, säger Lars Förstell som är polisens informationschef på plats.

Vad hade hänt om granaterna hade exploderat?

– Det är väldigt svårt att bedöma. Vi får titta närmare på vad det är för typ av handgranat. Men det är illa nog. Det är ett oerhört allvarligt brott att på det här viset utsätta andra människor för livsfara, säger Lars Förstell.

Oklart om hotbild

Polisen har spärrat av ett stort område kring fastigheten. Och delar av avspärrningen kommer att vara kvar även när granaterna är bortförda.

Finns det någon särskild hotbild mot någon eller några i just det här området?

– Det kan jag inte svara på just nu. Vi håller på att utreda även det parallelllt med att våra bombtekniker gör en bedömning på föremålen, för att kunna avgöra hur de ska tas om hand, säger Lars Förstell.

Polisen uppger för SVT Nyheter att nattens granatattack utreds i samband med tidigare händelser i Malmö, till exempel skottlossningen i Rosengård i början av juni då nära 30 personer greps.

SVT Nyheters reporter Natalie Medic är på platsen, till henne har polisen sagt att man inte vill kommentera huruvida det finns misstänkta eller hot mot någon särskild person i området.

”Vi är vana vid bomber som smäller”

En som bor i det aktuella huset är Mahmood Alnassar.

– Polisen kom och knackade på vår dörr och sa att det kanske fanns en bomb här, och att vi kunde vänta i skolan. Men jag gick hem till en kompis i stället, men vi får fortfarande inte komma in, säger Mahmood Alnassar.

Händelsen får inte Mahmood att bli rädd och han känner sig trygg på området.

– Jag kommer från kriget i Syrien så det här är inte så stor sak. Vi är vana vid stora bomber som smäller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Malmö

Mer i ämnet