Foto: TT

EU kan sätta stopp för gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

I november kan det vara slut på gränskontrollerna. Det sa EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på onsdagen.

Sverige, Danmark, Österrike, Tyskland och Norge har tillfälliga gränskontroller men flyktingströmmen till EU nästan har upphört kan dessa kontroller snart vara olagliga, skriver Dagens Nyheter.

Länder som ingår i Schengensamarbetet ska egentligen inte ha nationella gränskontroller. Undantag accepteras bara om det anses vara nödvändigt för att upprätthålla säkerhet och allmän ordning. Nu har läget i EU förändrats, anser migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

Inga nya beslut

Inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare Victor Harju säger att något beslut om en förlängning efter den 12 november inte är taget och heller inte är uppe under dagens regeringssammanträde.

– Och beslut om förlängning har tidigare tagits någon vecka före tiden gått ut, säger Victor Harju.

Om Sverige beslutar om att förlänga gränskontrollerna ytterliga sex månader efter den 12 november måste detta godkännas av EU:s ministerråd.

Rapport till EU-kommissionen

Till den 15 oktober ska Sverige ha skickat in en rapport till EU-kommissionen om hur många gränskontroller som gjorts, hur många som nekats inträde och hur många som sökt asyl.

– På denna grund tar sedan kommissionen någon gång i månadsskiftet oktober/november beslut om ett yttrande till ministerrådet, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens Sverigekontor.

Därefter tar rådet med de 28 ländernas ministrar ett beslut i frågan. Just nu har förutom Sverige, Danmark, Österrike, Tyskland och Norge dessa tillfälliga gränskontroller.

-Dessa gränskontroller kan pågå maximalt i två år, säger Katarina Areskoug Mascarenhas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.