Foto: TT/Polisen

Gränspolisen jagar papperslösa barnfamiljer hos socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan krävde gränspolisen att socialtjänsten i Malmö skulle bryta sin sekretess och lämna ut uppgifter om hundratals namngivna papperslösa personer. Men arbetet i Malmö är bara början, enligt gränspolisen.

Inget barn ska behöva lida av fattigdom och nöd. Det slår FN:s barnkonvention fast, och den gäller även i Malmö.

Det kom kommunfullmäktige fram till i november 2013 när man tog fram riktlinjer för vem som kan få ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten. För första gången nämndes papperslösa specifikt i riktlinjerna.

”Nöd för barn väger tyngre”

– Man har tagit upp att barn ska likabehandlas. Kommunen ska lindra nöd, och nöd för barn väger tyngre än nöd för vuxna, säger Malmös stadsjurist Maria Englesson.

Stockholm och Göteborg följde efter och införde liknande riktlinjer.

Papperslösa har kunnat söka hjälp

Därför har papperslösa barnfamiljer som lever gömda kunnat söka hjälp hos socialtjänsten. Kommunens uppdrag att lindra nöd gäller för alla som vistas där, oavsett medborgarskap.

De har också kunnat lita på att socialtjänsten har stark sekretess och inte får lämna ut uppgifter om vem som söker sig till dem för hjälp.

– Man måste i så fall ha en sekretessbrytande bestämmelse. En sådan har funnits länge, men vi känner inte till att den använts tidigare, säger Maria Englesson.

Polisen bryter sekretess – med paragraf som aldrig använts

Fram tills nu. Stadsjuristen hänvisar till en paragraf i utlänningslagens 17:e kapitel som ger polisen rätt att bryta socialtjänstsekretess om det behövs för att verkställa utvisningar. Förra veckan skickade gränspolisen en sådan begäran till Malmös fem stadsområden.

– Man kan se det som en drastisk åtgärd, eftersom de flesta inte vill åka hem. Vi har fått ett väldigt stort krav på vad vi ska göra, och då måste vi vända på alla stenar för att lyckas, säger Leif Fransson, operativ chef för gränspolisen i Syd.

Konsekvens av regeringsuppdraget

Han hänvisar till uppdraget från regeringen om att trappa upp jakten på papperslösa och verkställa fler utvisningar. Gränspolisen prövar nu att använda lagparagrafen i Malmö för första gången. Om de tycker metoden är effektiv kommer de använda den i fler kommuner.

Kan du förstå att det blir en konflikt för socialsekreterare vars uppdrag det är att hjälpa människor – och barn – i nöd?

– Nej, lagstiftningen är tydlig. Det kanske kommer som en chock om man inte känner till den. Vi är en rättsstat och har ett stramt regelverk att följa. Sedan kan man tycka vad man vill om den lagstiftningen, säger Leif Fransson.

”Barn ska inte jagas”

Henry Ascher, professor och barnöverläkare, är en av dem som reagerat starkt på polisens nya arbetssätt. På Facebook skriver han: ”Nu går skam på torra land! Den rödgröna regeringen kommer att stå som ansvarig när historien skrivs om ett av de riktigt mörka kapitlen i Sveriges historia”.

Tidigare under året presenterades också en rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset om hur barn och unga påverkas när de tvingas leva under rädsla och hot för att bli avvisade, berättar Ascher för SVT Nyheter Skåne.

En slutsats var att det borde vara självklart att barn inte jagas. Polisen har rätt att jaga lagöverträdare, men inte komma åt lagöverträdare genom personer som inte begått brott. Barnen har naturligtvis aldrig begått brott, säger Henry Ascher.

Han är orolig för att lagutrymmet också utnyttjas för att hitta familjer via sjukvården och skolan.

– Det här är inte värdigt ett civiliserat samhälle som tidigare stått i spetsen i kampen för mänskliga rättigheter och solidaritet med utsatta människor. Det är redan en stor rädsla för barnen att deras föräldrar jagas, men det ska inte behöva vara en rädsla för dem att gå till skolan eller söka vård, säger Henry Ascher.

Informerar förskollärare

Med anledning av den gränspolisens begäran har också Malmö stad informerat personalen inom förskolan vad som gäller om ett barn har ett beslut om avvisning.

– Vi får enligt våra sekretessbestämmelser inte lämna ut skyddade uppgifter till polisen. De kan inte begära ut uppgifter från oss, säger Peter Lindberg, utbildningschef.

Om polisen kommer för att hämta ett barn, kan ni stoppa dem från att komma in på förskolan?

– Nej, de får lov att komma in, säger Peter Lindberg.

Har det hänt ännu?

– Nej, inte än så länge. Vi får se vad som händer och hur polisen agerar. Men vi har ett regelverk och stödfunktioner för vår personal om det skulle bli så att polisen kommer till en förskola, säger Peter Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.