Nu börjar jakten efter de som ska avvisas

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen rustar nu för nästa stora utmaning: att leta upp de personer som fått avslag och få dem att lämna landet.

Omkring 100 personer ska ingå i den styrka som nu ska påbörja arbetet med de inre utlänningskontrollerna.

– Det kommer att bli en hel del diskussioner kring det här, att polisen inom citat ”jagar flyktingar”. Men det är vårt uppdrag och skyldighet att genomföra det här, säger Michael Mattson, chef för Gränspolisen Syd.

Sveriges gränskontroller

– Arbetet innebär en stor utmaning för polisen, påpekar han. Utöver rekrytering av ny personal behöver polisen ha fler lokaler och ny utrustning, exempelvis fordon. Han befarar att det kommer att talas om att ”polisen jagar flyktingar”, men hoppas på förståelse från allmänheten.

Känslig fråga

– Jag var med om den så kallade Reva-debatten som var fullständigt urspårat, då kan jag tänka mig att när vi nu börjar klampa på med så mycket mer folk på orter där vi inte funnits innan det kommer till att sätta den här verksamheten i fokus. Av erfarenhet vet jag att alla sådana ärenden är känsliga, säger kommissarie Leif Fransson. 

Enligt Michael Mattsson kommer det finnas mellan 15 000 och 17 000 personer som gränspolisen kommer att få i uppdrag att verkställa för avvisning vid årets slut. Det skulle i så fall innebära en fyrdubblad ökning jämfört med årsskiftet då cirka 4000 ärenden fanns. 

– Vi har i snitt mellan 40 och 60 personer varje dag som sitter i förvar som vi ska hantera. Det som vi har en akilleshäl är att hitta platser för förvarsbiten. Då får vi använda andra förvarsplatser, säger Michael Mattsson.

Närvaro i hela Sydsverige

De inre utlänningskontrollerna kommer att innebära att gränspolisen utökar sin närvaro på orter utanför Malmö.

– Vi kommer att ha folk som arbetar i Småland, Blekinge och norra Skåne. Där har vi inte haft verksamhet tidigare. När du kommer ut på små orter där vi inte varit tidigare så hittar man också mycket som kan vara intressant för oss. Vi har mycket folk utanför Malmö som ska jobba med den problematiken, säger Leif Fransson.

Effektiviteten i de inre utlänningskontrollerna har tidigare varit låg; endast omkring fyra procent av kontrollerna innebar att polisen fann personer som inte hade rätt att vistas i Sverige under de första åtta månaderna i fjol.

Nu vill gränspolisen bli mer ”träffsäkra” i sin kontroller, bland annat genom att besöka arbetsplatser där man misstänker att svart arbetskraft används och genom att kontrollera människors umgänge. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet