Gratis mensskydd på Lundaskola

Uppdaterad
Publicerad

På Katedralskolan i Lund ska det i fortsättningen finnas gratis mensskydd på toaletterna. En seger för skolans feministgrupp.

Att blöda igenom när man har mens. Eller att den kommer när man är i skolan och man inte har något mensskydd med sig. Det här är sånt som många tjejer oroar sig för. Så ska det inte behöva vara tyckte Feministgruppen på Katedralskolan i Lund och föreslog gratis mensskydd på skoltoaletten.

– Först trodde skolledningen att vi ville att skolan skulle får stå för hela kostnaden för mensskydd till alla tjejer på skolan, säger Sanna Warnemyr som är aktiv i Feministgruppen.

– Men fast vi sa att det inte var så, så fick vi nej först.

Gav sig inte

Men tjejerna gav sig inte och återkom flera gånger med förslaget.

– Till sist fick vi vara med på ett möte med skolledningen och berätta om vårt förslag och varför vi tycker att det här är viktigt.

Och det blev ett ja till slut. Nu är skåpet beställt och det ska sättas upp så fort det går.

– Redan nu kan man gå till skolsyster och få mensskydd, men det är inte alltid hon är där, säger Sanna.

– För många tjejer är det här en trygghet som betyder mycket. Många tycker att just risken att blöda igenom är jättejobbig.

Lite skämmigt

Fortfarande är det här med mens lite skämmigt. Varför är det inte riktigt någon som kan förklara.

– Vi har pratat om det i Feministgruppen. I affärerna finns kondomerna vid kassan, medan mensskydden är nästan gömda längre in i affären, säger Sanna.

– Hos skolsyster kan man be att få en binda, men vill man ha en kondom så står det en stor skål framme. Visst är det bra att det finns kondomer så, men sex är ju trots att nåt man väljer att ha. Mensen kan man inte välja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.