Gunnar Norrman (1912 – 2005) Foto: SVT

Han visade Lommas stränder för världen

Publicerad

Det var i Lomma han tillbringade merparten av sitt liv och det var i Lomma han hittade motiven till sin konst. Nu ställs några av hans verk ut på hemmaplan, i flera fall konst som aldrig tidigare visats offentligt.

Egentligen var han botaniker och zoolog med ett brinnande trädgårdsintresse. Men det var som konstnär han nådde berömmelse långt utanför Sveriges gränser. Bortsett från några månaders studier på Konstakademin i Stockholm var han helt självlärd.

Gunnar Norrman ställde ut i bland annat USA, Schweitz, Japan och Tyskland. Hans konst hamnade på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, British Museum i London och Metropolitan Museum of Art i New York. Men det var hemma i Lomma han han hämtade sin inspiration. Gärna dova strandmotiv och vinterbilder.

– Gunnar var känd för att vara enormt noggrann och skicklig, säger galleristen Dan Jäger.

Han är en stor beundrare av Norrmans konst och den som ställt samman utställningen på Lomma bilbliotek med hjälp av inlånade konstverk från vänner och släktingar till familjen.

– Det är ingenting som ger dig en käftsmäll utan det är något som du får suga i dig och smälta, verkligen titta på alla nyanser i svart och vitt.säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.