Röntgenbilder visar rester av en kula i kroppen. Läkaren Christian Engvall är bekymrad över att antalet skottskadade ökat kraftigt i Malmö. Foto: Helene Blob/SVT

Han möter offren för skjutningarna i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog Malmö emot 36 skottskadade på akuten. Det är mer än dubbelt så många som året innan. Det är allt från vådaskjutningar till skott som fördärvar flera organ i kroppen, till att någon dör. Men även rädslan måste tas om hand. Både hos offret och personalen.

– Man har ofta en patient som är rädd och har ont och som många gånger är rädd över vad som just har hänt och vad som kommer att hända.  För om de kommer hit levande så var det kanske inte meningen , så man får ta hand om väldigt mycket inte bara skadan, säger Christian Engvall som är akutläkare i Malmö.

På röntgenbilden framför oss visar han fragment av en kula nära kroppspulsådern. Personen är skjuten i bröstkorgen och i nedre delen av kroppen.

Foto: Helene Blob

– Ett skjutvapen är oberäkneligt och man tror kanske att man skjuter någon i bröstkorgen eller magen, men du vet inte var kulorna tar vägen, för de lever sitt eget liv inne i kroppen. Ibland går de rakt igenom, ibland stannar de kvar och studsar på skelettet och fördärvar många organ, säger han.

Se en längre intervju med Christian Engvall i SVT Play.

Kraftig ökning

Förra året tog Malmöakuten emot 36 skottskadade personer, året innan var det 16 och dessförinnan 20. 

Det är allt från vådaskjutningar, ytliga skador till allvarliga skjutningar där personen skjutits med flera skott och i vissa fall avlider. Och av de som överlever får många men för livet.

– Kulan på väg in i kroppen kan ha skadat nerver, skelett och leder och det ger bekymmer efteråt och det är inte alla kulor vi plockar ut och då kan det ge problem.

– Då pratar vi bara om de rent fysiska effekterna- hur det drabbar någon att bli skjuten, vad det ställer till med i självbild och osäkerhet, det kan man bara spekulera om, säger Christian Engvall.

Christian Engvall som arbetat på akuten i Malmö sedan 2007 tycker att utvecklingen är förfärlig.

– När de skjuter så känns det inte alltid som om de har koll på sina vapen och vart kulorna tar vägen. När kommer det att råka gå förbi någon som får en förlupen kula i sig?

– Det känns som om det är mycket närmre att ta till vapen idag för att lösa konflikter, säger Christian Engvall.

Personalen hotas

Utanför akuten kan det ibland komma extremt mycket folk som vill in och det rör sig folk på området som ger en obehagskänsla.

– Det sliter på oss och en del tänker, gjorde vi rätt, var vi snabba nog och så finns den här osäkerheten om att, ska de avsluta det som de påbörjade?

– Ger de sig på oss för att vi hjälpt någon som vi inte skulle hjälpa? säger Christian Engvall.

Akutläkaren Christian Engvall Foto: Helene Blob

Och han tycker att hot och våld generellt ökat mot vårdpersonal, kanske ännu mer i vårdärenden som inte har med skjutningar och våldsbrott att göra.

– Man kräver att få vård nu och direkt, säger han.

Låser på natten

Idag finns det ordningsvakter i akutens väntrum och möjlighet att kameraövervaka vissa ställen. All personal är utrustad med ett personlarm och det finns även direktlarm till polisen.

Och från och med den 1 mars låser akuten varje dag från 21.00-05.00. Det kommer att stå en ordningsvakt vid dörren och bara släppa in de som är sjuka och nära anhöriga.

Christian Engvall tycker att samarbetet med polisen och akutens ordningsvakter fungerar bra.

– Vi har möjlighet att låsa och spärra av och vi känner att samarbetet fungerar bra. Det är avgörande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.