Arne Bölt, diakonen som hjälpte en syrisk familj att återförenas Foto: Helene Blob

Han riskerar åtal för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Malmö vill pröva om det kan bli straffritt att hjälpa människor till Sverige, om det sker av humanitära skäl.

Fallet det handlar om är en tysk diakon som i januari hjälpte en syrisk familj att återförenas i Sverige och diakonen riskerar nu åtal för människosmuggling.

Arne Bölt är kyrklig socialarbetare, diakon i Marienkirche, i Rostock. En sen eftermiddag i januari körde han med sin egen bil, en syrisk mor och två små barn till Sverige. Hennes man och två äldre barn hade rest i förväg till Sverige men kvinnan och de båda mindre barnen stoppades i Danmark när de skulle resa efter och där ska de också ska ha blivit av med sina pass.

När Arne Bölt kom i kontakt med dem var de förtvivlade.

– Jag hörde ett telefonsamtal där barnen i andra änden av linjen grät efter sin mamma. De små barnen som var hos mig grät också. ”Pappa,pappa” sa dem.

– Och du förstår att det inte är så lätt att lyssna på det och att inte göra någonting, säger Arne Bölt.

Berättade för gränspolisen

Han och hans volontärgrupp försökte på alla officiella vis att ordna upp situationen, men när inte det gick fick Arne Bölt nog. Han stuvade in alla i sin bil och satte fart mot Sverige.

– Barnen hade inte kunnat sova, men när de kom med mig i bilen somnade hela familjen på fem minuter och sov genom hela Danmark.

Vid svenska brofästet berättade han för gränspolisen om familjen i baksätet. En halvtimme senare anhölls han misstänkt för människosmuggling och nu riskerar han åtal.

Diakonen nekar till det brottsliga i gärningen och hävdar att han handlat utifrån humanitära skäl och åklagaren i Malmö vill nu pröva om agerandet kan vara straffritt.

– Den här personen har beskrivit att han agerat helt utifrån humanitära skäl och det finns ingenting som tyder på att det skulle vara på något annat sätt, säger Johan Larsson som är kammaråklagare i Malmö.

Vill få de prövat i Högsta domstolen

Han tycker att det hade varit intressant att driva ärendet till högsta instans för att få en prejudicerande, det vill säga vägledande dom.

– Det här är ett av de prioriterade områden som åklagarmyndigheten har 2016, att få frågan om rubricering och humanitära skäl i människosmuggling prövat i Högsta domstolen, säger Johan Larsson.

Varför är det viktigt?

– Det är ju så att Europeiska unionens råd har genom ett direktiv 2002 bestämt att medlemsstaterna får genom lagstiftning eller praxis göra ageranden straffria om det är helt på grund av humanitära skäl. Det skulle vara intressant att få den här situationen prövad i högsta instans just med hänsyn till att det är tydligt att det är humanitära skäl som är bakgrunden till agerandet.

Utmanar lagstiftningen

Arne Bölt som själv var aktiv under demonstrationerna mot östtyska regimen tar det liksom Jesus Kristus som exempel för att man ibland måste utmana lagstiftningen.

– Jag arbetar ju i kyrkan och jag tror på Gud och några svar kan man få från Jesus Kristus. Han sa att lagen är till för människorna och inte människorna för lagen, säger Arne Bölt och tillägger:

– Då får man leva med konsekvenserna, för om ingen gör någonting åt det kommer inget att förändras.

Den syriska familjen lär, enligt Arne Bölt, ha återförenats i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.