Vännen: ”Han var som en storebror”

Uppdaterad
Publicerad

Han är omskakad av mordet på bäste vännen och efter ett flera timmar långt förhör med polisen. Bara minuterna före mordet satt de på ett café tillsammans.

– Han var som en storebror för alla i området. Han hjälpte alla, säger kamraten när han beskriver 22-åringen som sköts till döds på parkeringen vid Nydalatorget på onsdagskvällen.

Kamraten är ett år yngre än mordoffret. De har hängt ihop sedan de var 6–7 år gamla.

– Men det känns som han var flera år äldre. Han vägledde alla i alla situationer, fortsätter vännen.

– Han hade inget med kriminella gäng att göra. Hade han hållit på med vapen, skulle han haft skyddsväst. Det har ju alla i de gängen, säger kompisen, som precis har släppts efter ett långt förhör hos polisen.

Efter mardrömsnatten

– Jag hade precis lyckats somna när polisen kom till min lägenhet vid halv nio i morse. De har tagit mina två telefoner. Jag släpptes först klockan 11.40 och då dumpade de mig på Värnhemstorget. Det behandlade mig som om jag är misstänkt, säger han till SVT Nyheter Skånes reporter, och skakar på huvudet.

Kompisen berättar om vad som hände på onsdagskvällen. Han själv, 22-åringen och några andra kompisar satt på ett café i en källare bara hundra meter från Nydalatorget. 22-åringen lämnade lokalen. Kort därefter kommer någon in och ropar att 22-åringen är skjuten.

De springer till parkeringsplatsen. 22-åringen ligger på marken, fem meter från sin bil. Han skriker. Han är skjuten i bröstet.

– Han måste ha krupit från bilen efter han blev skjuten, säger den mördade 22-åringens bästa vän.

Kompisarna kör honom till sjukhuset

Tre av kompisarna lyfter in 22-åringen i en bil och kör snabbt till sjukhuset. Han är vid liv, men dör på sjukhuset.

Kamraten förstår inte varför.

– Hade jag vetat vem som gjort det hade jag berättat det för polisen.

22-åringen dömdes för flera år sedan för två ringa brott. Sedan 2012 har han inte dömts för några brott.

– Alla har väl gjort något skit när man var 15-16 år. Vi är inte kriminella, säger kamraten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.