Fotografi av ett av tävlingsbidragen som visas på utställningen. Foto: SVT

Här är arkitekternas svar på framtidens Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Bostäder på Öresundsbron, en hypermodern tåglinje längs Hanöbukten och en turistattraktion i ett kalkbrott. På lördagen presenterades 66 visionära projekt för framtidens Skåne.

Det handllar om samhällsutmaningar; att som formgivare och arkitekt gestalta de prövningar som Skåne står inför och att presentera lösningar.

I arbetet med det regionala visionsåret har tävlingen Imagine Open Skåne 2030 anordnats. På lördagen var det vernissage för 66 tävlingsbidrag på Form/Design Center i Malmö.

På uppslagen framtäder visionära svar för ett brett spektra av utmaningar: klyftan mellan stad och landsbygd, höjda havsnivåer och miljöföroreningar, en accelererande urbanisering och behovet av moderniserad infrastruktur och nya kontaktytor.

Politiska kommentarer

Flera bidrag är politiska i sitt uttryck. Migrations- och integrationspolitiken angrips. I en tid då gränserna över Öresund tydliggörs presenteras idén om att den enda långsiktiga lösningen är att bebygga Öresundsbron.

– Mångfalden bland bidragen speglar bredden i samhällsdiskussionen. Det är frågor som arkitekter ofta inte arbetar med i vardagen men som många känner för på ett mänskligt plan, säger Gunilla Kronvall, initiavtivtagare och ordförande för Sveriges Arkitekter Skåne.

I bidragen presenteras också idéer om att bygga om äldre skånska kyrkor till nätverkscenter, att förgylla Limhamns kalkbrott med en skidbacke, en moderniserad tåglinje längs Hanöbukten och om bostadsvallar som bildar en ny passage mellan Helsingborg och Helsingör.

Långsiktiga frågor

– En del av förslagen är genomförbara, en del är tydliga politiska kommentarer. Bilden är ett kraftfullt verktyg för att skapa debatt och diskussion. Många idéer handlar just om det, medan andra handlar om mer konkreta förslag, säger Gunilla Kronvall

Vinnaren bland de 66 bidragen kommer att tilldelas 150 000 kronor. Utöver det har juryn ytterligare 300 000 kronor att fördela.

– Det finns mycket kraft i skåningarna att vilja utveckla framtiden. Många av utmaningarna är av akut karaktär, men vi måste också ställa oss frågan “Vad händer sedan?” Då kan man samla flera idéer, tillsammans kanske de kan bilda den framtid vi har, säger Tomas Hansson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.