Foto: TT

Här är baden som underkänns i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av dem ligger i Skåne och ett i Blekinge. Barnviken utanför Limhamn är allra värst och avförs nu som EU-bad.

I Sverige finns cirka 2 700 utomhusbad. 445 av dem är så kallade EU-bad, som sedan 2012 skyltas för att informera om vattnets kvalitet. Det krävs 200 badande per dag för att platsen ska klassificeras som EU-bad.

Tre prover tas

Minst tre prover ska tas varje år. Beroende på provsvaren får de beteckningen ”utmärkt”,” bra”, ”tillfredsställande” eller ”dåligt”.

86 procent av baden får godkänt. Bara nio får betyget ”dåligt”. Fyra av dem finns  i Skåne : Hittarp och Fria Bad utanför Helsingborg, T-bryggan i Lomma och Barnviken utanför Sibbarp söder om Limhamn. I Blekinge får Hälleviks strand på Listerlandet underkänt.

Fem år i rad

Åtta av baden har haft återkommande problem med förhöjda halter av tarmbakterier. Barnviken har fått klassificeringen ”dåligt” fem år i rad och avförs tills vidare som EU-bad.

För 53 av baden har det inte gått att göra någon klassificering på grund av att för få prov har tagits.

De nio bad som får underkänt inför badsäsongen 2016:

Nickstabadet i Nynäshamn

Hälleviks strand i Sölvesborg

Hamnhusen, T-bryggan i Lomma

Sibbarp, Barnviken i Malmö

Hittarp och Fria bad i Helsingborg

Karlslund i Bollnäs

Björkäng i Varberg

Sörvik i Kungsbacka.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.