De tävlar i aerobics för Hyllie Gymnastikförening i Malmö. Foto: SVT

Här är de riktiga artisterna på aerobics gymnastics

Uppdaterad
Publicerad

Det finns aerobics, som många vanliga motionärer ägnar sig åt, och så finns det aerobic gymnastics som ett fåtal ägnar sig åt och som är en gren inom Svenska Gymnastikförbundet.

– Det är en kombination av gymnastik, styrketräning och dans. Man tävlar individuellt, i par eller i grupp, berättar Cecilia Svensson, ordförande för Hyllie Gymnastikförening i Malmö.

I hennes förening finns flickor som har fastnat för den här träningsformen och som gillar utmaningar.

–  När jag var liten var det svårt att få ihop allting med armar och ben men det klarar jag nu, säger 16-åriga Maja Hellstrand, som tävlar nationellt och internationellt i aerobic gymnastics.

Bra vara tvilling

Hennes klubbkamrater Johanna och Ebba Sarhammar Ståhl är tvillingar och tycker det är en fördel när de får träna och tävla i par:

– Vi gör ju allting samtidigt och det är en fördel, säger tvillingsystrarna unisont.

Systrarna ska vara med på en internationell tävling i Litauen i höst men där får de ställa upp var och en för sig.

– Det gick bra när vi tävlade senast. Då vann vi och fick ganska bra poäng men det var i partävlingen, berättar Johanna Sarhammar Ståhl.

Växande sport

Det finns ett fåtal föreningar i Skåne som erbjuder aerobic gymnastics. Hyllie Gymnastiföreningen är den enda i Malmö.

Sporten växer i Sverige och det är en bedömningssport där domarna ser till både det artistiska och det tekniska samt vilka svårigheter som läggs in i programmen

Mer information finns på Svenska Gymnastikföreningens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.